CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Frakcióvezető-helyettes Úr! Szeretném önt és a széles nyilvánosságot is arról tájékoztatni, hogy minden, ami a kormány foglalkoztatáspolitikáját érinti, minden, ami az Európa-tervet érinti, minden, ami a nemzeti fejlesztési tervet érinti, a szociális partnerekkel való együttműködésben történik. A kormány megalakulása utáni első ülésén már azzal kezdte, hogy fölvette a társadalmi párbeszéd fonalát a szociális partnerekkel, mind a munkavállalókkal, mind a munkáltatókkal, kialakította azt a menetrendet, aminek eredményeként ma már elismeréssel szól az Európai Unió az országos érdekegyeztetés fórum- és intézményrendszeréről, és hamarosan, rövid időn belül ki fog alakulni az ágazati párbeszéd fórum- és intézményrendszere is.
Szeretném önt arról tájékoztatni, hogy a nemzeti fejlesztési terv kialakításában, a hozzá tartozó öt operatív program kialakításában a kormány a szociális partnerekkel szoros együttműködésben dolgozott, és ezt a szociális partnerek el is ismerték egy nyilatkozatukban. Megállapodtunk abban, hogy nemcsak a terv kialakításában, hanem a megvalósítás felügyeletében, a tervből kimaradt elgondolások menedzselésében és a következő nemzeti fejlesztési terv kialakításában is ezt az eredményes partnerséget folytatjuk.
Ennek eredményeként jött létre az a humánerőforrás-fejlesztési operatív program is, amely mintegy 170 milliárd forint európai uniós támogatást nyit majd meg a következő esztendőben arra, hogy az emberekbe legyen beruházás, az emberi értékekbe, az emberi tudásba. Azt gondolom, hogy a partnerek együttműködése azt is lehetővé teszi, hogy közreműködjenek olyan projektek kialakításában, amelyek ezt a támogatási forrást képesek fogadni is.
Az Európa-terv keretében, ha nem is közvetlenül, de közvetve számos olyan pont fogalmazódik meg, amely a hazai foglalkoztatást bővítheti, minőségét javíthatja. Így szerepel “A korszerű oktatásért” címszó alatt egy 13 milliárd forintos szakiskolai korszerűsítési program, szerepel a magyar vállalkozások megerősödését szolgáló 150 milliárdos technológiafejlesztési program és egy 40 milliárd forintos tőkepótló hitelprogram, valamint szerepel egy elég jelentős méretű infrastruktúra-fejlesztési program, ami alapfeltétele a magyarországi vállalkozások megerősödésének.
De szeretném önt arról is tájékoztatni, hogy az Európa-tervhez kapcsolódó pályázatok kialakításában a kormány mind a munkáltatói, mind a munkavállalói szervezetekkel együttműködik. A munkavállalói érdekképviseleteket folyamatosan bevonjuk a fejlesztési elképzelések kialakításába és megvalósításába. A konzultációk során mindenekelőtt a következő kérdésekben számítunk az együttműködésükre:
Egyfelől az átfogó fejlesztési elképzelések megvitatásában, kialakításában, másfelől olyan pályázati formák, feltételek kialakításában, amelyek segítik a foglalkoztatás bővítését, és lehetővé teszik, hogy munkavállalói csoportok is képesek legyenek bekapcsolódni a pályázási folyamatokba, például a munkavállalói közös tulajdonszerzés lehetőségének megteremtésével, illetve amelyek előmozdítják a humánerőforrás-fejlesztést, a munkaerő képzettségének, képességének, foglalkoztathatóságának javítását. Valamint a helyi szereplők együttműködésében, az anyagi és szellemi erőforrások koordinálásában, ezek ösztönzésében számítunk a partnerekre.
Kidolgoztuk ehhez kapcsolódóan az egész életen át tartó tanulás feltételrendszerét megteremtő cselekvési programot, megkezdjük a kistérségek humánerőforrás-kapacitását bemutató információs csomagok kialakítását. A munkaerőpiac átláthatósága érdekében elkezdtük, és ebben az évben bevezetjük az egységes foglalkoztatási nyilvántartást, a munkaügyi szabályozásban a munkavállalók számára kedvező körülményeket teremtettünk közösen, itt a parlamentben is, munkahelyteremtő beruházások támogatására indítottunk programot, aktív munkaerő-piaci eszközrendszer fejlesztésére, összességében egyfolytában azt tartva szem előtt, hogy hazánkban növekedjék a foglalkoztatás szintje, rugalmasabb legyen a munkaerőpiac.
(9.20)
Éppen ezért azt gondolom, hogy a kormányprogram és az Unióval közösen kialakított foglalkoztatáspolitika kellő garancia arra, hogy a szakszervezetek nyomon követhessék és bekapcsolódhassanak a hazai foglalkoztatási szint javításába.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me