DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Néhány héttel ezelőtt azt találtam mondani, könnyen lehet, hogy a gazdák végső elkeseredésükben olyan eszközökhöz is folyamodnak, amelyek jogszerűek, de talán senki által nemkívánatosak.
Az önök részéről akkor hangos kacagás, közbekiabálás kísérte ezt a néhány mondatot. Most megtapasztalhatják - és folyamatosan tapasztalhatják meg -, hogy nem lehet mindent megtenni a gazdákkal. A békési gazdák tegnap félpályás útlezárással tiltakoztak az ellen a helyzet ellen, amelyet tarthatatlannak ítéltek. A békési gazdák megmozdulását az egész ország gazdatársadalma azzal figyelte, hogy ha nincs változás, akkor számítanunk kell a folytatásra.
Válságágazatok alakultak ki a mezőgazdaságban, olyan válságágazatok, ahol önök semmilyen tervet, semmilyen javaslatot nem képesek előterjeszteni. A sertéságazatban március 31-ével megszűnt az az árkiegészítés, amely eddig valamilyen segítséget jelentett. A piac napok alatt omlott össze. Innentől kezdve a sertéstartóknak már azon kell gondolkodniuk, hogy bármilyen áron hogyan tudnak túladni a sertéseiken. És ez több tízezer embert érint, tisztelt, kedves szocialista képviselők, és nemcsak a gazdákat, hanem érinti a nagy telepeket, azokat a telepeket, amelyek - önök ezt oly szívesen mondják - munkát biztosítanak az ott lakók, a környékben élők számára. Érinti, mert ők ugyanilyen válsághelyzetben vannak.
De a szarvasmarha-tenyésztők sincsenek semmivel jobb helyzetben, hiszen a tejfelvásárlók a napi kétszáz liter alatti tejtermelőktől nem vásárolják fel a tejet. Mi lesz ezekkel a családokkal? Hiszen ez volt az egyetlen jövedelemkiegészítésük. Ezekben a térségekben nincs munkalehetőség! Ha ezekben a térségekben kivágják a szarvasmarhákat, tőke hiányában az ott élők ellehetetlenülnek.
Vagy itt van a baromfiágazat, tisztelt képviselőtársaim. Akik ma baromfihúst termelnek, mélyen az előállítási ár alatt tudják azt eladni. És nemcsak a gazdaemberek, hanem a nagy telepek is csőd közeli helyzetben vannak. A tojástermelők képtelenek arra, hogy eleget tegyenek azoknak az állat-egészségügyi előírásoknak, amelyek ma egyszerűen megtarthatatlanok, de megint nemcsak a kistermelőknél, hanem azoknál is, akik komoly, nagy üzemeket működtetnek.
Válságágazatok vannak - és nincs válasz. Illetve van. Önök milliárdokat ígérnek az európai uniós támogatásból. Milliárdokat ígérnek a gazdák számára, aminek azonban, most úgy tűnik, súlyos léke van. Milyen lék? A brüsszeli szakértők az önök által előterjesztett, az országos és regionális kifizető ügynökségre, az intézményi hálózatra vonatkozó tervet alkalmatlannak minősítették. Hadd idézzem az önök miniszterét, Németh Imrét, aki azt mondta, hogy a működőképes intézményrendszer hiánya az első évben 150 milliárd forint támogatási pénz elvesztését jelentené. Szó szerint idéztem, valahol a Kunságban mondta ezt, itt van előttem az idézet.
Tisztelt Képviselőtársaim! Bizonytalanná vált még a 25 százalék kifizetése is. Kérdezem akkor, milyen alapon tetszenek még bizonytalanabb ígéretet tenni további 30 százalék kifizetésére a forrásokból?! Hadd idézzem most Szanyi Tibor államtitkár urat, aki - tőle tudjuk - az azbesztarcúak vidékéről érkezett, tehát nyilván igazat mondott. Azt mondta: megfontolandónak tartom, hogy a megengedett 30 százalékot fordítsuk részben vagy egészben a vidék fejlesztésére. Hogy van ez, kedves képviselőtársaim? Az egyik oldalon ezt hallom, a másik oldalon meg azt. Hogy van ez, kedves képviselőtársaim? A nem létező 30 százalékot többfelé ígérgetjük el, de nem mondjuk meg, hogy ki kapja és milyen feltételek mellett?
Tisztelt Képviselőtársaim! Azért mégis van valami biztató. Szanyi Tibor államtitkár úrtól hallottuk - s a gazdák ebben hisznek és reménykednek -: “csináld jobban vagy csinálj mást!”. Itt a lehetőség, kedves államtitkár úr, itt a lehetőség a tárcánál: csinálják - nem jobban, hanem valahol máshol, mást. Ez az, ami segít a gazdákon.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me