DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Felmerült Keleti elnök úr részéről, hogy ők nem támogatták a nemzetőrség létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot, viszont támogatták a Magyar Honvédség átalakításáról, a haderőreformról szóló országgyűlési határozatot. Ezt az előbb én szó szerint idéztem, amelynek az (5) bekezdése g) pontjában az áll, hogy a nemzetőrség fokozatos létrehozásának szervezeti, anyagi, technikai lehetőségét és feltételeit kell megvizsgálni.
Ez a vizsgálat ön szerint elkészült - én semmiféle vizsgálatot nem láttam. Azt láttam, hogy Juhász Ferenc benyújtott egy kétsoros hatálytalanító határozati javaslatot - ez nem a vizsgálat eredménye. Ha van ilyen vizsgálat, akkor azt szeretnénk látni.
Egyébként a vizsgálat eredményét kellett volna benyújtani az Országgyűlés elé, hogy lássa mindenki, milyen eredményre jutottak a minisztérium munkatársai, ha ténylegesen volt ilyen vizsgálat, hiszen pont ez volt a felhatalmazás lényege, hogy önök vizsgálják meg, ez hogyan teremthető meg.
Én most itt bejelentem, a honvédelmi bizottság ellenőrzési albizottságának elnökeként kezdeményezni fogom, hogy vizsgálja meg az albizottság azt, történt-e egyáltalán vizsgálat, történt-e egyáltalán valamilyen felmérés a minisztériumban, vagy tíz hónapja egyszerűen nem végeztek semmilyen munkát - ehelyett benyújtottak egy, az ő munkájukra vonatkozó, országgyűlési határozatot hatálytalanító nyilatkozatot.
Egyébként a logikus döntés az lett volna, szeretném itt felhívni az államtitkár úr figyelmét - kérem, tolmácsolja a miniszter úrnak -, hogy a védelmi felülvizsgálat, amit önök nagy dérrel-dúrral beharangoztak, hogy ez tényleg zajlik, ami majd márciusban zárul le, ezt követően önök megalkották volna a katonai stratégiát, amire tényleg szükség van. És ezt követően döntöttünk volna arról, hogy mire van szüksége a Magyar Honvédségnek, milyen átalakítások szükségeltetnek, szükség van-e a nemzetőrségre, vagy pedig sem.
(17.10)
Ehelyett egyszerűen csak azért, mert egy fideszes javaslatról van szó, kimondták, hogy nincs rá szükség. Meg sem vizsgálták, végig sem nézték, végig sem tekintették, a védelmi felülvizsgálat még le sem zárult.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me