TÓTH SÁNDOR

Full text search

TÓTH SÁNDOR
TÓTH SÁNDOR, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság megtárgyalta az agrárpiaci rendtartásról benyújtott törvényjavaslatot, és érdemi vita után azt 16 igen és 4 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta; kisebbségi véleményt megformáló képviselőt a bizottság nem állított.
Tisztelt Ház! Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után a törvény hatályát veszti ugyan, hiszen a közös agrárpolitikának az átvétele kötelező, de éppen ez a törvény teremti meg az uniós módszerek átvételének a feltételét. A javaslat európai uniós eszközöket alkalmaz, maga a szabályozás pedig nyilvánvalóan túléli a csatlakozást, hiszen semmi különbség nem lesz az Európai Unióban meghirdetett szabályozás és a magyar szabályozás között, csak akkor nem az agrárrendtartási törvény alapján, hanem már a közös agrárpolitika alapján fog működni a rendszer.
Az intézményrendszerrel kapcsolatban alapvető változás, hogy az agrárpiaci rendtartási tárcaközi bizottságot megszünteti e javaslat, és termékpálya-bizottságokat hozna létre, úgy, ahogy ez az Európai Unióban is működik. Ez a termékpálya-bizottság, amelynek tagjai az államigazgatási és termékpálya-szereplők, lehet a magja annak a management committee-nak, amit majd létre kell hozni, amikor az Európai Unió tagjai leszünk.
A terméktanácsok szerepe kívánatosan tovább erősödik. A jelenlegi törvényben a terméktanácsok az agrárrendtartási bizottság állandó képviselői, de szavazati joguk nincs. Most viszont nemcsak tagjai lesznek a termékpálya-bizottságnak, de szavazati joggal is rendelkeznek. Ezt a célt szolgálja az Agrárkamara szerepe is a termékpálya-bizottságban, hogy minél több oldalról lehessen egy-egy szabályozási kérdést megvilágítani.
A javaslat a 2002. december hó 31. napjáig bejegyzett terméktanácsokat kívánja megtartani. Itt a javaslat nem azt a szándékot fejezi ki, hogy a terméktanácsok nem bővíthetik a tagsági körüket - természetesen a terméktanácsok alapszabálya lehetővé teszi, hogy tagokat fölvesz, akik be kívánnak lépni, tehát ez ott rendezett, sőt bizottsági véleményként megfogalmazódott az is, hogy bizonyos termékpályán indokolt lenne a kötelező terméktanácsi tagság bevezetése is -, nem célszerű ugyanakkor, ha a csatlakozásig új terméktanácsok alakulnának.
Az intézményrendszer harmadik lényeges eleme a kifizető ügynökség - tudjuk, az európai uniós pénzekhez való hozzájutás csak a kifizető ügynökségen keresztül valósulhat meg. Az agrárintervenciós központ kifizető ügynökséggé történő átalakítása folyik, a Brüsszellel történő akkreditációja is folyamatban van - kaptuk a tájékoztatást.
Az eszközrendszerrel kapcsolatban új elem a törvényjavaslatban a harmincnapos fizetési határidő és a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma, amely szabályozás a mezőgazdasági termelői-beszállítói biztonságot hivatott elősegíteni.
Vita alakult ki a bizottság ülésén ezen pontokkal kapcsolatban, hogy alkalmas-e a probléma megoldására ez a fajta szigorítás. Mindazonáltal a probléma nyilvánvalóan jelen van a magyar mezőgazdaságban, illetve a feldolgozóiparban, tőkeszegénységet okozva, miszerint olyan fizetési határidők vannak - egy hónaptól kezdve akár több hónapig is előfordul -, hogy gyakorlatilag a termelő finanszírozza a feldolgozóipart, a feldolgozóipar pedig finanszírozza a nagykereskedelmi hálózatokat. Természetesen e megszorítás nemcsak a nagykereskedelmi láncok irányába szól, de a termelők, a feldolgozók és a kereskedők irányába is. Szól a feldolgozók irányába, egyrészt segíti őket, hiszen a nagykereskedelmi láncoknak nekik fizetni kell, de szorítja őket is a termelők felé. Mindazonáltal megfontolandó - és ezzel a bizottság többsége egyetértett -, hogy a fizetési határidőt honnan számítjuk: a számlának a vevőhöz történő beérkezése napjától - ahogy ez a javaslatban szerepel - vagy az áru leszállításától.
A bizottság a bejelentési kötelezettséggel kapcsolatban az elvvel egyetértett, de jelezte, hogy a kereskedelmi szervezetekkel egyeztetve egy valós igényeknek megfelelő szabályozást kell kialakítani. A bizottság álláspontja szerint érdemes átgondolni a terméktanácsok felelősségét, egy fizetésképtelen cég számára ugyanis akárhányszoros büntetőkamatot is előírhatnak, nem fog tudni fizetni. Felmerült, hogy a termelő biztonságát szolgálja, ha folyamatosan információt kap valakitől, hogy a partnere milyen anyagi kondícióban van.
Összegezve: a gazdasági bizottság a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságával egyetértett, de a javaslat bizottsági tárgyalása során érezhető volt, hogy több ponton elképzelhetőek esetleges finomítások.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me