DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés előzetes hozzájárulása alapján 2002. július 11-én írta alá a Magyar Köztársaságnak az Európa Tanácshoz akkreditált nagykövete az Európa Tanács keretében Strasbourgban, 1995. január 31-én létrejött, az illegális tengeri kereskedelemről szóló, az Egyesült Nemzetek keretében a kábítószerek és pszichotróp anyagok tiltott forgalmazása elleni egyezmény 17. cikkében foglaltak teljesítése érdekében létrejött megállapodást. A megállapodás célja az Európa Tanács tagállamai közötti együttműködés elősegítése a szervezett bűnözés, különösen az illegális kábítószer-kereskedelem megakadályozása és az ellene való harc hatékonyabbá tétele, illetve közös bűnüldözési politika folytatása érdekében.
(15.00)
A megállapodás rendelkezéseinek lényege, hogy a megállapodásban részes államok az adott ügyre vonatkozó egyedi felhatalmazással lehetővé teszik egymás számára, hogy a hivatkozott 1988. évi bécsi egyezményben meghatározott bűncselekmények gyanúja esetén a másik szerződő fél felségjele alatt közlekedő hajót feltartóztasson, fedélzetére lépjen, annak területén nyomozati cselekményeket, házkutatást, motozást, lefoglalást végezzen.
Tekintettel arra, hogy a Magyar Köztársaság tengerparttal és így hadiflottával, továbbá magyar felségjel alatt közlekedő tengerjáró hajóval, flottával nem rendelkezik, és belátható időn belül nem is tervezi ennek megteremtését, a Magyar Köztársaság jelen megállapodáshoz történő csatlakozásának indoka, hogy a megállapodás a közösségi joganyag része, amelyhez való csatlakozásunk kötelező.
A jogalkotásról szóló törvény rendelkezései alapján az Országgyűlés által megerősített nemzetközi szerződéseket törvénnyel szükséges kihirdetni. Kérem, hogy a megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot a tisztelt Ház fogadja el.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me