DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT, az ügyrendi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Az a vita, ami most a parlament napirendjén van, néhány évvel ezelőtt keletkezett egy olyan konkrét eset kapcsán, amikor egyik képviselőtársunk a tisztelt Házban hazaárulózott. Ennek kapcsán született az az általános érvényű állásfoglalás, amelyet az ügyrendi bizottság most hatályon kívül helyezett. Az állásfoglalást magát nem ismertetem, hiszen az ismertetése megtörtént; arról számolnék most be, hogy a bizottság milyen indokok alapján foglalta el azt az álláspontot, amivel most a Fidesz képviselőcsoportja vitába szállt.
Az ügyrendi bizottság az ülésén többségi szavazással helyezte hatályon kívül az inkriminált 31. állásfoglalást, azért, mert házszabályellenes, és azért, mert törvénybe ütközik.
(15.20)
Házszabályellenes azért, mert a Házszabály 54. § (2) bekezdése szerint azt a felszólalót, aki felszólalása során az Országgyűlés tekintélyét vagy valamelyik országgyűlési képviselőt sértő kifejezést használ, az elnök rendre utasítja - nem feltételes módban: kijelentő módban és kötelező erővel.
Ugyanakkor a képviselői jogállásról szóló törvény vonatkozó rendelkezése szerint a képviselő és a volt képviselő bíróság vagy más hatóság előtt nem vonható felelősségre a leadott szavazata, továbbá a megbízatásának gyakorlása során általa közölt tény vagy vélemény miatt. Ez a mentesség nem vonatkozik az államtitoksértésre, a rágalmazásra, a becsületsértésre, valamint a képviselők polgári jogi felelősségére. A képviselői szólásszabadság tehát nem azt jelenti, hogy a képviselő a felszólalása során másik képviselőt következmények nélkül sértő, esetleg a becsület csorbítására alkalmas jelzővel illethet, és ezért az elnök nem utasíthatná rendre, mert az ilyen megnyilvánulás házszabályszerű. A vitában a többség úgy látta, hogy az ezzel az állásfoglalással megnyitott út nem járható, házszabályellenes tehát, ha a házelnök az ilyen felszólalást, az ilyen mondatokat engedélyezi, és nem utasítja rendre a Házszabály már idézett 54. §-a ellen vétő képviselőt.
A vita másik oldalán érvelők véleménye szerint, mint ahogy itt is hallottuk, az állásfoglalás hatályon kívül helyezése a képviselői véleménynyilvánításhoz való jogot sérti.
A két érvcsokor összecsapásában végül a Házszabály, illetőleg a törvény győzött, ezért kérem, hogy a tisztelt Ház az állásfoglalásunkat hatályában fenntartani, azaz a 31. állásfoglalás hatályon kívül helyezését megerősíteni szíveskedjék.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me