DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Képviselőtársaim! Wiener György képviselő úr iménti felszólalásában azt a jogi gondolkodásmódot kifogásolta, hogy a Házszabály általános rendelkezéseit hívom segítségül egy ilyen, joggal mondhatom, felháborító döntéssel szemben.
(15.50)
A képviselő úr - aki jogász kolléga - nagyon jól tudja, hogy ez a jogértelmezési módszer bevett a jog gyakorlása, értelmezése területén. Csak példaként az Alkotmánybíróság számos döntésére hivatkozom, amely a magyar alkotmány azon rendelkezése alapján, hogy Magyarország független, demokratikus jogállam, jó néhány alkotmánybírósági döntést hozott, mert a jogállamiság követelményéből nagyon sok következtetést vont le például elévülési kérdések mikénti értelmezésére, például a jogszabályok kihirdetésével kapcsolatos idő meghatározásával kapcsolatban, amikor arra utalt, hogy kellő időt kell hagyni a jogszabályok tartalmának megismerésére az állampolgároknak. Nem folytatom a példákat, csupán emlékeztetőül idéztem ezeket a képviselő úr figyelmébe. Ő is nagyon jól tudja, hogy ez bevett értelmezési mód.
Miről is van szó egyébként, képviselőtársaim? Arról, hogy a költségvetési bizottság 2002. november 29-én nem tudta megtárgyalni a módosító javaslatokat. Arról! Mert miről szól a költségvetési törvény, képviselőtársaim? Arról, hogy egy állam egy évben milyen bevételekhez jut, milyen adókhoz, milyen illetékekhez, mi ezeknek a mértéke, milyen összegben lehet ezekre számítani és mire kell ezeket fordítani. A költségvetési törvény módosító javaslatainál olyan dolgokat kellett volna a költségvetési bizottságban megvitatni, hogy hogyan alakuljanak a nyugdíjak, a bérek, a fizetések, mennyi pénz jusson az önkormányzatokra, a kórházakra, a színházakra, az iskolákra, az oktatásügyre és még sorolhatnám. És önök azt mondják, hogy ezekre a módosító javaslatokra egy bizottságban két percnél többet nem szabad szánni? Ez szégyen, képviselőtársaim! Ez a bizottsági munkának az abszolút lebecsülése, kiüresítése, formálissá tétele és a parlament működésének az arculcsapása. (Taps az ellenzéki oldalon.) És amilyen ez a tárgyalás volt, ahogy önök a költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatokat megengedték megtárgyalni, olyan is lett ez a költségvetési törvény. (Derültség a kormánypárti oldalon. - Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me