KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is egy olyan képviselőcsoport nevében, amelyik a háromhetes ülésezési rendet szemrebbenés nélkül megszavazta, nem hivatkoznék ilyen módon semmire. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Másodszor: ami az 1991-re történő… (Folyamatos zaj, közbekiáltások. - Dr. Géczi József Alajos: Nagy idők voltak!) Kedves Képviselőtársaim! Ha van mondanivalójuk, akkor a gomb nyomásával lehet azt jelezni, az elnök bizonyára figyelembe veszi majd. Ami az 1991-es történéseket illeti, hadd hívjam fel képviselőtársaim figyelmét arra, hogy akkor a kormány november 30-án nyújtotta be a költségvetést, és akarta elfogadtatni az Országgyűléssel december 20-ig.
Az ellenzék pedig azt mondta, hogy érdemi tárgyalást akar tartani a kérdésről. Ráadásul akkor még nem szabályozta törvény, hogy meddig kell elfogadni a költségvetést ahhoz, hogy fel lehessen készülni rá. Ezért történt az, hogy december 31-én délután 2 órakor szavaztunk a költségvetésről. (Nagy zaj.) De az ellenzék nem akadályozta meg, hogy a törvény az akkor szabályos időben megszülessen és kihirdetésre kerülhessen.
Ezzel szemben most viszont az volt a törekvés, hogy ne tarthassa be a kormánytöbbség a törvényt. Ezért volt az, amiről képviselőtársaim nem beszélnek, hogy kétszer 1 óra gondolkodási szünetet kért az MDF frakciója, és ezt a bizottság elnöke megadta számukra. Ha annyira tárgyalni akarták a törvényt, és nem az időhúzás volt a céljuk, akkor feltehetően erre nem kellett volna hogy sor kerüljön. (Nagy zaj.)
Szerintem sem helyes egyébként ilyen módon korlátozni az ellenzék megszólalási lehetőségeit, ugyanakkor azonban mindig van egy végső pont. Ha a törvényeket be akarjuk tartani, akkor ezekhez a pontokhoz igazodni kell. Abban az esetben, ha van olyan törekvés, amely meg akarja akadályozni, hogy a törvényeket betartsuk, akkor a parlamentben szabályos eszközökkel - és ezt állapította meg a bizottság, hogy házszabályszerű volt az indítvány, mert nyilván szerintünk sem volt igazán jó -, a Házszabály adta lehetőségekkel biztosítani kell a vonatkozó törvények betartásának lehetőségét.
Ez történt a bizottság ülésén, csak erről önök hallani sem akarnak, mert megbukott egy obstrukciós törekvésük.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me