CSONTOS JÁNOS

Full text search

CSONTOS JÁNOS
CSONTOS JÁNOS, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kulturális bizottság, ahogy ez ma este is látszik, ellenzéki és kormánypárti képviselői egyöntetűen támogatják az 1817. számon benyújtott, országos területrendezési tervvel kapcsolatos törvényjavaslatot.
Hogy a törvény miért fontos, arról hosszasan beszélhetnénk. Összefoglalva és röviden azt tudnám mondani: ez a törvény biztosítja az országos jelentőségű műszaki infrastruktúra-létesítmények helykijelölésével a későbbi megépíthetőség lehetőségét, ugyanakkor ezt a védelem érdekeinek maximális szem előtt tartásával teszi. A védelem alatt a természeti, ökológiai, környezeti és kulturális értékek védelmét értjük. A fejlesztés és a védelem egyensúlya jelenik meg a tervben, tehát a fenntartható fejlődés elvének megfelelő a javaslat.
A terv nem fejlesztési koncepció, mint ahogy ezt hallottuk a miniszter úrtól, hanem egy műszaki elképzelésű terv, egy műszaki szabálygyűjtemény. Ezeknek a szabályoknak az érvényesítésével alakul majd az ország nagy távlatú térszerkezete, annak megfelelően, ahogyan ezt a törvény tartalmazza. A törvény egyébként tételesen felsorolja, hogy melyek azok a környezetüket különösen zavaró, nagyobb jelentőségű létesítmények, amelyek működésének engedélyezése során az aktuális, tehát az illetékes engedélyezési hatóságnak be kell vonnia a kulturális örökségvédelmi hatóságot, a környezetvédelmi hatóságot és a természetvédelmi hatóságot is az engedélyezési eljárásba. Tehát ezeknek a hatóságoknak a szakhatósági közreműködése is jelent egyfajta garanciát.
Annak érdekében, hogy ezen szakhatóságok mögött jogszabályi háttér legyen, a törvény tartalmaz egy felhatalmazást a nemzeti kulturális örökség minisztere számára, hogy azokat a szabályokat egy miniszteri rendeletben rögzítse, amelyek alapján ezeket a célokat vagy érdekeket érvényesíteni tudják ezek a hatóságok. Ez a kulturális örökség szempontjából is fontos része a törvénynek, ezért támogatta a tegnap délutáni ülésén a kulturális bizottság egyöntetűen a törvényjavaslat elfogadását.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me