DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt napokban csődöt jelentett a diósgyőri DAM Steel, leállt az Ózdi Acélmű, és szűkszavú sajtóközlemény tudatta, hogy tárcaközi kormánybizottság alakult a dunaújvárosi Dunaferr gondjainak megoldására.
A felsorolás alapján egyértelműen kimondható, hogy az egész magyar acélipar az uniós csatlakozás előtt két évvel kilátástalan helyzetben, a padlón van. Mit jelent ez az országnak, mit jelent ez az embereknek? A hazai acélipar ma 9-10 ezer főt, a közvetlen beszállítókkal 50 ezer embert foglalkoztat. Több mint 200 ezer ember megélhetése függ közvetlenül az acélgyártástól, de ha a felhasználókat is figyelembe vesszük, több százezer ember sorsa a tét.
A magyar acélpiac az elmúlt tíz évben Európában a leggyorsabban növekedett, tíz év alatt megduplázódott. A hazai piac tehát biztosított. A hazai acélgyártás jelent biztos bázist a gazdasági fejlődés legfontosabb elemeinek, az építőiparnak és a gépiparnak. Az acélt minden fejlett ipari ország stratégiai terméknek tekinti. Magyarország már most is az utolsók között van az egy főre jutó acéltermelésben az Unióhoz csatlakozó országok között. Az acélfelhasználás és a gazdasági növekedés között rendkívül szoros a kapcsolat, így annak hazai felszámolása és kizárólag importból történő biztosítása alapvető nemzeti, nemzetgazdasági érdekeket sért.
Ezek ismeretében érthetetlen, miért tekinti Ózd és Diósgyőr sorsát a gazdasági kormányzat kizárólag magánvállalatok magánügyének. Érthetetlen, hogy miért nincs elképzelése a kormánynak arra, hogy a jelentős tradíciókkal rendelkező és a XXI. században is nélkülözhetetlen hazai acélgyártásnak milyen sorsot szán. Érthetetlen, hogy több százezer ember megélhetésének veszélyeztetését miért kezelik ilyen bűnös közömbösséggel.
Kérdezem a miniszter urat, mit kíván tenni a gazdasági tárca a magyar acélipar megmaradt és versenyképes üzemeinek működéséért. Kérdezem a miniszter urat, milyen konkrét intézkedéseket tesz a gazdasági tárca több tízezer ember munkahelyéért, több százezer ember megélhetéséért.
Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me