DR. GÉMESI GYÖRGY

Full text search

DR. GÉMESI GYÖRGY
DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Mindannyian tapasztalhattuk, hogy 2003. január 1-jétől egy indokolatlan, túlzott mértékű és átgondolatlan autópálya-használati díjemelés történt, amelynek mértéke jóval meghaladja az inflációval indokolható növekedést. Történt ez úgy, hogy jóval hosszabb autópálya-szakaszok kerültek a díjasítás körébe, amivel az M7-es autópálya teljes hossza új, díjasított szakasz. Ennek következtében többszörös lesz az autópálya-használók köre.
Már most, a téli alacsonyabb forgalmi időszakban is megnövekedett a településeken keresztül átmenő, alsóbb rendű utak forgalma. Mindamellett, hogy az M1, M3, M5 díjasításának következményeit az ígéretek ellenére nem oldották meg, újabb beláthatatlan következmények előtt állnak a mostani döntés után, különösen az M7-es melletti települések esetében.
A korábban már kialakult közlekedési helyzet különösen sújtja az agglomerációs településeket: Kerepes, Kistarcsa, Gödöllő, Vecsés, Dabas, és sorolhatnám tovább. A polgármesterek aggodalmukat már kifejezték, és tiltakoznak a várható katasztrofális közlekedési helyzet miatt.
Két héttel ezelőtt az önkormányzati autópálya-érdekegyeztető fórum szervezésében egy konferencia, érdekegyeztetés történt, ahol a tárca képviselője is ott volt. Ott volt az Autóklub képviselője, ott voltak a polgármesterek, ott voltak a fuvarozók képviselői.
Egy állásfoglalás szerint az önkormányzati autópálya-érdekegyeztető fórum egyetért azzal, hogy személygépkocsiknál legfeljebb 15 ezer forint, kisteherautóknál legfeljebb 50 ezer forint, kamionoknál legfeljebb 65 ezer forintos évi bruttó díjat állapítson meg a kormány. Ezzel egyébként a Magyar Demokrata Fórum teljes egészében egyetért. Szeretném hangsúlyozni, hogy az Autóklub még 6-8 ezer forintos használati díjat javasolna személygépkocsik esetében.
Tisztelt Miniszter Úr! Készült-e a díjasítást és a díjasítás mértékét megalapozó hatástanulmány? Ha készült, mikor, és miért nem egyeztettek ennek ismeretében az országos érdekvédelmi önkormányzati szövetségekkel? Milyen lehetőséget lát az önkormányzati autópálya-érdekegyeztető fórum által megfogalmazott használatidíj-csökkentésre? Várom válaszát. (Közbeszólás: Az M5-ös meg skandalum.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me