CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, ahogy képviselő úr is megállapította, egy vállalkozás gazdasági döntéseit önállóan hozza, és a parlamentben nem is interpellálható, nem is kérdezhető. A termékszerkezet kialakítása, az előállított termékek körének meghatározása a vállalkozások saját hatáskörébe tartozik, ebbe a kormánynak, az önkormányzatoknak nincs beleszólása; erre a műszaki fejlődés üteme, az eladhatóság lehetnek hatással.
A fejlesztések autonóm kezelése a Philipsre is érvényes. A Philipsnek Magyarországon három gyára van: Szombathelyen, Győrött és Székesfehérváron, amelyekben más-más termékeket gyártanak az anyavállalat döntése alapján. A Philips győri gyárában DVD-lejátszókat, különböző high-tech egységeket állítanak elő, síkképernyős monitorok gyártását nem végzik és nem is tervezik. A Philips győri gyára 2002 júniusában a Széchenyi-terv keretében a Gazdasági Minisztériumhoz nyújtott be munkahelyteremtő pályázatot high-tech DVD-termékek gyártásának technológiai korszerűsítésére és kapacitásbővítésére. A pályázat keretében 300 munkahely létrehozására 60 millió forintos támogatást kapott. A támogatott munkahelyekre a létszámfelvétel folyamatosan zajlik, jelenleg 210 helyet már betöltöttek, és tárgyalások folynak időszakosan újabb 400 fő foglalkoztatásáról. Ehhez a megyei munkaügyi központ fölajánlotta, hogy akár a szombathelyieknek is szálláshelyet szervez, hogy Győrben folytathassák munkájukat. A székesfehérvári gyár hamarosan nagy fejlődés elé néz, jelentős mértékben növekszik létszáma, kapacitása és exportja is a Philips nemrégiben tett bejelentése alapján.
Szeretném elmondani, hogy egyébként a Philips szombathelyi gyárának dolgozóit nagy részben a Flextronics fogja átvenni, illetve lehetőséget kínál, hiszen Sárváron 500 fővel bővít; ehhez egyébként saját buszokat is fog biztosítani a közlekedéshez. És a Philips szívesen gyártana Szombathelyen magasabb technológiai színvonalat és hozzáadott értéket képviselő termékeket, de az ehhez igényelt hét felsőfokú (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) végzettség közül egyet sem találtak a városban; hasonló a tapasztalatuk a szakmunkások tekintetében is. (Az elnök ismét csenget.)
Egyébiránt egy 4 milliárd forintos munkahely-támogató keret megnyílt január 1-jével a Munkaügyi Minisztériumban. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me