DR. GYIMESI JÓZSEF

Full text search

DR. GYIMESI JÓZSEF
DR. GYIMESI JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A címben megfogalmazott kérdésre adott válasz lényegében ismert a médiából: a Philips Magyarország Kft. azért szüntette meg szombathelyi gyárában az 500 munkahelyet, mert a képcsöves monitorok gyártását megszüntette, illetve ezek gyártását áthelyezte Kínába. Az is ismert, hogy a gyárban már most is folyik a modernebb, úgynevezett sík képernyők összeszerelése, és az e gyártósoron dolgozó mintegy 150 alkalmazott munkahelyét nem érinti a változás.
Ön, államtitkár úr, a helyi újságban nyilatkozva arról tájékoztatta az érintett szombathelyi családokat és az újságolvasókat, hogy a minisztérium 60 millió forinttal támogatta e vállalkozást, a Philips Magyarország Kft.-t, hogy Győrben a síkképernyős monitorgyártás bővítésével 300 új munkahelyet hozzon létre. Megdöbbenve értesültek az érintett szombathelyi családok és munkavállalók az államtitkár úr azon kijelentéséről, hogy a minisztérium támogatásával segíti, hogy a szombathelyi dolgozók a győri telephelyen munkát tudjanak vállalni. Azt kérdezik Szombathelyen: nem lett volna egyszerűbb és olcsóbb a 60 millió forint állami támogatás ellenében a már meglévő szombathelyi munkahelyeket megőrizni? Komolyan ajánlja ön, államtitkár úr, a szombathelyi családoknak, az utcára kerülő munkavállalóknak, hogy a győri telephelyen vállaljanak munkát!?
Valamennyien tudjuk, hogy a gazdasági vállalkozások önállóan hozzák meg döntéseiket, de a polgári kormányzás után azt is tudjuk, hogy a kormány is felelősséggel tartozik a munkavállalókért - hogy miniszterének kedvenc szavajárását idézzem -, a munka világában történt eseményekért. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Tisztelettel kérdezem, hogy ön vagy munkatársai közül bárki folytatott-e tárgyalásokat a munkahelyek megmentése érdekében a közpénzből támogatott vállalkozásnál, egyáltalában képes-e és hajlandó-e a kormány (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) szűkös, de meglévő eszközeivel a kedvezőtlen folyamatokat befolyásolni, munkahelyek tízezreit megmenteni.
Köszönöm türelmüket, és várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me