DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Köztársasági Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Nagy várakozás előzte meg a miniszterelnök úr beszédét, nem véletlen, hogy a karzatokon is ilyen sokan ülnek - és azt kell mondanom, hogy hiába volt ez a nagy várakozás, az ön beszéde csalódást okozott.
Megtudhattuk az ön beszédéből, hogy tanulnak az iskolákban és közlekednek az utcán. Miniszterelnök úr, legyen erős: a tél után majd tavasz következik, és a tavasz után - hacsak a kormány el nem rontja - még jön a nyár is. (Derültség. - Taps a Fidesz soraiban.) Megtudhattuk azt is, hogy ön vizsgálatokat kíván folytatni - kérem, ne feledkezzen el Csillebércről, a vecsési számlagyárról, a Hattyúházról és a közbeszerzés nélküli szocialista umbuldákról.
Megtudhattuk öntől azt is, hogy igenlésre épül a modern Magyarország. Akkor ezt legfőképpen a koalíciós partnerével beszélje meg, mert az európai uniós kampányukban a következő mondatok szerepelnek: “Ne köpködj!”, “Ne szemetelj!”, “Ne szemétkedj!”. (Derültség, közbeszólások. - Az elnök csenget.) Tudjuk azt is az előkészítő munkák során, hogy ön nyomot szeretett volna hagyni, olyan kormányzati intézkedéseket kívánt bejelenteni - nos, valóban sikerült nyomot hagynia, legalábbis a parlamenti jegyzőkönyvek megőrzik majd az ön beszédét. (Derültség a Fidesz soraiban.)
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Azt gondolom, hogy azok, akik figyelemmel kísérték ezt a beszédet, egy jövőképet vártak, és helyette egy jövőpépet kaptak. (Derültség, taps a Fidesz és az MDF soraiban.) Nagyon sok olyan kérdés van, amelyekre ön nem válaszolt, miniszterelnök úr: mit kíván tenni a gazdaság gondjainak orvoslására? Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mit kíván tenni az egészségügyben dolgozók és a betegek érdekében. Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mit kíván tenni az önkormányzatokért. Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy miért veri szét a jól működő intézményeket. Nem válaszolt arra a kérdésre, miért nem segíti elő a népszavazás sikerét, és nem válaszolt arra a kérdésre, hogy miért nem kért bocsánatot. Vegyük sorra ezeket a kérdéseket.
Mit kíván tenni a Medgyessy-kormány a gazdaság gondjainak orvoslásáért? Mit kíván tenni a Medgyessy-kormány és ön személy szerint, miniszterelnök úr, a gyárbezárások ellen? Mit kíván tenni a növekvő munkanélküliség ellen? Ön azt mondta, hogy 40 ezerrel nő majd a foglalkoztatottak száma az év végéig. Emlékeztetném önt arra, hogy 400 ezer munkahelyet ígértek a ciklus végére, a ciklus egyharmada eltelik egyébként az év végére, tehát ez azt jelenti, hogy 150 ezer új munkahelynek kellene létrejönnie (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!) - ön most 40 ezerről beszélt.
Mit kíván tenni az infláció újbóli emelkedése ellen? Nem kaptunk választ arra a kérdésre sem, hogy miközben önök a választási kampányban jóléti rendszerváltásról papoltak, miért emelkedett az infláció kétszeresével a villanyáram ára, miért emelkedett az infláció háromszorosával a gáz ára (Közbeszólások az MSZP soraiból.), miért emelkedett az infláció négyszeresével az autópályadíj, és miért emelkedett hatszorosával egyes gyógyszereknek az ára. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Így van! - Taps a Fidesz soraiban.)
Nem kaptunk választ arra a kérdésre sem, hogy mit kíván tenni az egészségügy növekvő gondjainak enyhítéséért. Néhány kérdés, amelyeket egyébként nem most teszünk fel önnek először, az elmúlt hónapban többször feltettük ezeket a kérdéseket, mind a mai napig egyébként válaszokat erre nem kaptunk. Nem kaptunk választ arra, hogy mikor kapják meg a nővérek a beígért hűségpénzt. Nem kaptunk választ arra, hogy miért nem vált ingyenessé az ön választási ígérete ellenére sem a csontritkulás elleni gyógyszer, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer. Nem kaptunk választ arra, a kormány mit kíván tenni, hogy a gyógyszerek árának emelkedését megakadályozza, hogy ez ne haladja meg néhány gyógyszer esetében az inflációt - jelentősen, 4-6-szoros mértékét is eléri már egyes gyógyszereknél -, és különösen, hogy mit kíván tenni a nyugdíjasok gyógyszerterheinek csökkentéséért.
Nem kaptunk választ arra sem, hogy miközben önök azt ígérték, több pénzt adnak az önkormányzatoknak, miért panaszkodik ma minden polgármester, a szocialisták is egyébként, hogy nem tudják az intézményeiket fenntartani; miért kell iskolákat és óvodákat bezárni (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!); miért maradnak el az önkormányzati fejlesztések és a beruházások? Beszélt ön az elmúlt hetekben Demszky Gáborral? Megkérdezte, mire alapozza azt a véleményét, hogy a legrosszabb Orbán-esztendő is, az Orbán-kormány legrosszabb esztendeje is jobb volt, mint a Medgyessy-kormány mostani költségvetése? Beszélt ön Győr szocialista polgármesterével? Itt ül, képviselőtársa, ott ül a frakcióban. Megkérdezte tőle, hogy miért kell iskolákat bezárnia Győr városában? (Közbeszólások az MSZP soraiból.)
Nem kaptunk választ arra sem, hogy miért kellett a korábban jól működő intézményeket szétverni; miért kellett megfojtani a Széchenyi-tervet. Most arra utalt, hogy majd a kis- és középvállalkozókat kedvezményes hitellel segítik. Ezt már kitalálta a polgári kormány, sőt ennél kedvezményesebb hitelkonstrukciót valósított meg. Miért kellett azt megszüntetni, amit most újra akarnak indítani? Miért kellett megszüntetni a gazdahitelprogramot? Most arról beszélt, hogy ismét lesz a gazdáknak hitellehetőség - de az elmúlt hónapokban ezt megszüntették, most nincs gépvásárlási támogatás például. Miért kell a kormánynak még az élő fába is belekötnie? (Derültség.) Miért kell folyamatosan valótlanságokat állítania?
Ön az előbb elmondta, hogy milyen autópálya-szakaszokat kívánnak 2007-ig megépíteni - közben lesz egy választás is egyébként, ez ne zavarja önt, no de mindegy… (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Elkezdtem összeadni ezeket a kilométerhosszokat, sehogy sem jön ki a 800 kilométer, miniszterelnök úr (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!), pedig ön a választási kampányában 800 kilométer autópályát ígért.
Itt állunk a népszavazás küszöbén. Nem kaptunk választ arra a kérdésre sem, hogy miért nem tájékoztatják az embereket. Az ön külügyminisztere azt ígérte, hogy december végéig elkészülnek a hatásvizsgálatok. Ezek mind a mai napig nem készültek el; az emberek nem tudják pontosan, hogy milyen feltételekkel fogunk csatlakozni az Európai Unióhoz.
Végül: miért nem kértek bocsánatot az elmúlt nyolc hónapban? Miért nem kértek bocsánatot az egy évvel korábbi alaptalan rágalmaikért? Hiszen önök azt állították, hogy elveszi a polgári kormány a szabad szombatot az emberektől. Senkitől nem vették el a szabad szombatot. Önök azt állították, hogy 23 millió román érkezik Magyarországra. Nem érkezett 23 millió román Magyarországra. És ugyan miért nem kértek mindazokért a rágalmakért bocsánatot, amiért most a bíróság sorra marasztalja el önöket? (Közbeszólás az MSZP soraiból: Miről beszél?)
Száz nap - száz százalék. Önök úton-útfélen ezt hirdették a választási kampányukban és a választási kampány után, százmilliókért. Száz nap - száz százalék, valóban. Valóban százszázalékos volt a hatalomkoncentráció. Valóban százszázalékos volt a gyűlöletkampány, amit a Fidesz ellen folytattak. (Moraj az MSZP soraiban.) Valóban százszázalékos a polgári kormány idején az emberek tenni akarásának köszönhetően létrejött intézmények, programok, támogatási rendszerek szétverése, ellehetetlenítése. Valóban százszázalékos a rendőrség politikai rendőrségként való működtetése. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!) Valóban százszázalékos az egyre több külföldi bírálatot eredményező kormányzati tehetetlenség és tehetségtelenség. A minimálbér befagyasztásával szemben százszázalékos volt a miniszterek és a miniszterelnök fizetésemelése. (Derültség a Fidesz soraiban. - Közbeszólások.) Így lett a száz napból száz százalék.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Hallgatva a miniszterelnök urat, nem először itt a parlamentben, úgy látszik, hogy a Medgyessy-kormány egy új fizetőeszközt vezetett be Magyarországon, ennek a neve: ígéret. Az árfolyama azonban (Az elnök jelzi az idő leteltét.) a szocialista hazugságbörzén folyamatosan esik.
Miniszterelnök Úr! Ön nem tudta, azt gondolom, a negyven perc sem volt elegendő arra…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me