TATAI-TÓTH ANDRÁS

Full text search

TATAI-TÓTH ANDRÁS
TATAI-TÓTH ANDRÁS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! A Komlói Városi Bíróság kérte az Országgyűlés állásfoglalását Páva Zoltán országgyűlési képviselő mentelmi ügyében, mivel ellene Zima István, Szágy község polgármestere feljelentést tett becsületsértés vétsége miatt.
A feljelentés szerint Páva Zoltán egy 2002. október 9-ei keltezésű levelében kétségbe vonta a feljelentő értelmi képességeit. (Derültség.) A mentelmi bizottság az ügyet február 5-én tárgyalta. Megállapította, hogy a feljelentéshez mellékelt levél szerint a képviselő úr a munkáját végezte, amikor az általa visszásnak tartott helyzetekre, állapotokra hívta fel a polgármester úr figyelmét. Ugyanakkor a mentelmi bizottság a feljelentő által sérelmezett kifejezéstől, valamint a levél stílusától elhatárolódik. Az országgyűlési képviselőktől elvárható, hogy a leghevesebb viták közepette is őrizzék meg higgadtságukat, és fokozott önuralmat tanúsítva segítsék a parlamenti demokrácia erősítését, óvják az Országgyűlés tekintélyét. Erről beszélt Csákabonyi úr, hogy a mentelmi bizottság ezeket az ügyeket napirendre fogja tűzni a közeljövőben.
Másrészről a kifogásolt kijelentések két politikai közszereplő közötti, választási kampány során keletkezett hosszas és heves politikai vita részét képezik. Az Alkotmánybíróság 36/1994. számú határozatára is tekintettel nem tartja indokoltnak a politikai vita büntetőeljárásban történő folytatását.
A mentelmi bizottság 9 szavazattal, 1 tartózkodás mellett azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Páva Zoltán mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me