TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Először hadd idézzek fel egy egész oldalas hirdetést egy napilap 2002. április 5-ei számából, ahol a Szocialista Párt és miniszterelnök-jelöltje, Medgyessy Péter nem kevesebbet ígért a vállalkozóknak, mint azt – és idézem –: közel 1 millió vállalkozó életét tesszük könnyebbé az egyszerűsített vállalkozói adóval. Azt ígérték a hazai kis- és középvállalkozásoknak, hogy egyszerűen, könyvelés nélkül fognak kevesebb adót fizetni 2003-tól. Persze tudjuk, mi történt azóta azzal a temérdek más ígérettel az elmúlt közel egy évben, miért pont az eva esetében történt volna másként. Az ígéret közel 1 millió vállalkozásról szólt, de már a megvalósítás kezdeti szakaszán arról kezdett beszélni a kormány, hogy néhány százezer vállalkozó élete biztosan kedvezőbbé válik.
A következő lépésben újabb nyesegetésbe kezdtek, hiszen az eva csak a kis- és mikrovállalkozásoknak szól, a hazai közepes vállalkozásoknak már nem. A törvény elfogadását követően már csak 100-120 ezer vállalkozásról beszéltek, akik a december 20-i határidőig meg fognak felelni a követelményeknek, és hajlandóak lesznek az evát választani. Tavaly december 20-a óta azonban nagy a csönd a kormánypárti politikusok körében. Csak egy dologra tudok gondolni: valószínűleg belátták, hogy az eva maga a bukás.
Hol vannak a szocialista politikusok szólamai most, hogy tudjuk, hogy mindössze 60 ezer vállalkozás használhatja az új adónemet? Bár annyira nem csodálkozom némaságukon, hiszen már a bevezetés napján is tudtuk, hogy a törvény számos sebből vérzik. Csak néhányat szeretnék említeni. Először is: nem azok választották, akiknek ígérték, hiszen az eva a fővárosban szellemi tevékenységet végzőknek lett a rétegadója. Aztán kiderült, hogy az eva szakmailag is megbukott, hiszen vannak, akik kétszer fogják az adót megfizetni. Aztán kiderült, hogy a bankok kockázatosnak tartják az evás cégek hitelezését, ezért a bizonytalan környezetben nem hajlandók forrásokhoz juttatni, pedig éppen ennek a körnek lenne a legnagyobb szüksége rá. Az eva nem felel meg az Európai Unió szakmai elvárásának sem, és kérdés, hogy ez meddig tud így fennmaradni. S végül, de nem utolsósorban: az APEH nyilatkozata szerint az evás vállalkozások külön adóellenőrzésre és kiemelt figyelemre számíthatnak.
Mindezek alapján kérdezem miniszter úrtól: levonták-e a következtetést és a tanulságot az eva szakmai és politikai bukását illetően? Milyen lépésekre számíthatnak az evát választók, mintegy 60 ezren? S végül kérem válaszát arra, hogy kapnak-e végre az eva helyett valódi segítséget a hazai kis- és középvállalkozások terheik csökkentésére.
Várom válaszát, miniszter úr. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me