TÓTH FERENC

Full text search

TÓTH FERENC
TÓTH FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A nemzeti alaptanterv 1995 októberében jelent meg. Több gyengesége is volt, amelyet azóta Báthory Zoltán, Szebenyi Péter a nyilvánosság előtt is igen önkritikusan elismert.
A szakmai szervezetek annak idején erélyesen tiltakoztak a NAT bevezetése ellen. Ennek fő okai között szerepelt a 6+4+2 iskolaszerkezet kényszere, valamint a közoktatás utolsó két évfolyamának szabályozatlansága. Bár ezzel a szakma nem értett egyet, önök mégis áterőltették a NAT 1998-as kötelező bevezetését.
1999-ben a NAT felülvizsgálatának egyik fontos tanulsága volt, hogy az intézmények többsége ellenáll az értelmetlen reformkísérleteknek. Az elmondott szakmai kritikák alapján került sor a nemzeti alaptanterv módosítására. A tantervi szabályozás és az ehhez kapcsolódó más fejlesztési programok azt a célt szolgálták, hogy a magyar közoktatásban a lexikális ismeretek közvetítése mellett, ezzel egyenértékű elemként jelenjen meg a készség- és képességfejlesztés, a megszerzett tudás alkalmazására való felkészítés.
Az ön újbóli miniszterségével megkezdődött a NAT felülvizsgálata azzal a mondvacsinált ürüggyel, hogy ezt a polgári kormány elmulasztotta. A nemrégiben közzétett NAT-tervezet, amelyet nem a minisztérium, hanem egy SZDSZ közeli civil szervezet készített, jelentősen eltér az érvényben lévő alaptantervtől. Bevezetése óriási felfordulást és felháborodást idézne elő az iskolákban.
Miniszter Úr! Elismeri-e, hogy az 1995-ben kiadott nemzeti alaptanterv, alkotóik véleményével egyezően, szakmailag elhibázott volt? Elismeri-e, hogy a szakma döntő többségének támogatásával kerül sor a NAT 12 évre való kiterjesztésére? Elismeri-e, hogy a tantervi szabályozásnak nem feladata az iskolaszerkezeti változások kierőszakolása? Egyetért-e ön azzal, hogy a szakmai fejlesztések eredményeinek kellő időben történő vizsgálata nélkül minden reform felelőtlen kísérletezgetés csupán? Egyetért-e ön azzal, hogy nem jó, ha a szakmailag elfogadhatatlan változások miatt elfásulva, az iskolák lemondanak a jogkövető magatartásról? Végül: miképp kíván időt biztosítani az iskoláknak, hogy az iskolabezárások és összevonások, az elbocsátások, a közoktatási törvény módosítása mellett érdemben vitathassák a bevezetendő új NAT-ot?
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me