DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Keller Államtitkár Úr! Két dologra szeretnék reagálni abból, amit elmondott. Az egyik - időben visszafelé haladva - az Állami Számvevőszék elnökének felügyelőbizottsági elnöki jelölése, tehát a 200 milliónál nagyobb tőkével rendelkező cégek felügyelőbizottságára vonatkozó elnökjelölés.
Pusztán azt vetettem fel a vitában, a vezérszónoklatban, hogy ez jelenleg a társasági törvénnyel ellentétes, tehát a társasági törvény másként szabályozza ezt a kérdést.
Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet módosítani a társasági törvényt, de akkor szinkronba kell hozni a társasági törvényt. Ez az egyik észrevételem.
A másik észrevételem még ehhez a témához, hogy ön elég érdekesen fogalmazta meg, hogy itt majd az Állami Számvevőszék elnöke valami normatív szempontrendszert fog kidolgozni. Ez igaz, de egy ilyen horderejű kérdésben akár maga a törvényalkotó is megállapíthatna normatív szempontokat, tehát hogy kit lehet felügyelőbizottsági elnöknek kinevezni. Ha már úgy gondoljuk, hogy ezt abszolút rábízzuk a Számvevőszék elnökére, persze el is tekinthetünk ettől, de azért ne felejtsük el, hogy normális körülmények között egy ilyen kinevezés esetén lehet, hogy meg kellene határozni törvényben például legalább a minimális feltételeket.
Amit pedig egy másik megjegyzésére szeretnék elmondani, ez a bizonyos alvállalkozókkal kapcsolatos történet. Óva intek mindenkit attól - és önt is óva intem attól -, hogy a fővállalkozók és az alvállalkozók tisztán üzleti, gazdasági kapcsolatába olyan szempontok keveredhessenek, amelyek az alvállalkozók számára, mondjuk, előnyösebbé tehetnek bizonyos üzleteket, szemben a fővállalkozókkal. Nem biztos, hogy az egy piackonform megoldás, hogy az alvállalkozók teljesen pontosan tudhatják azt, hogy úgymond mennyit keres az üzleten a fővállalkozó, és majd ebből a szempontból ők jobban tudnak alkudozni a fővállalkozóval.
Azt gondolom, hogy nem így működik a piac, van egy közbeszerzési eljárás, ott elnyernek egy bizonyos megbízást, és ezért a megbízási díjért utána a fővállalkozó el tudja dönteni, hogy milyen alvállalkozókat alkalmaz. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me