LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Kormánypárti és ellenzéki képviselőtársaim feltérképezték ennek a törvényjavaslatnak szinte minden részletét - nagyon izgalmas volt a vita.
Szerintem egyetlenegy terület maradt, amelyről mindenképpen szólni kell, és talán nem véletlen, hogy a vita végére marad ez: az állami vagyon nyilvántartásának kérdéséről szeretnék beszélni.
Úgy gondoltam, hogy közpénzügyi államtitkárunk erről az államháztartási törvénnyel kapcsolatban szólni fog, de mindenképpen fontosnak tartom, hogy valamilyen formában ez itt legyen ebben a vitában. Ugyanis az elmúlt másfél évtizedben nem csupán közpénzek tűntek el, hanem óriási mennyiségű állami és önkormányzati vagyon “lényegült át” magánvagyonná.
Az óriási mértékű vagyonvesztéshez az is hozzájárult, hogy éppen a privatizáció megindulásával párhuzamosan szüntették meg az állami és nemzeti vagyon nyilvántartásával foglalkozó számításokat. Akkor fejeződött be tehát az állami és nemzeti vagyon nyilvántartásával kapcsolatos tevékenység, amikor éppen a legnagyobb szükség lett volna erre, hiszen ennek segítségével talán még időben fel lehetett volna tárni a vagyonvesztés körülményeit.
A törvényhozás még időben látta ezt a problémát, és megpróbálta megelőzni a vagyonvesztést. Ennek érdekében az 1992. évi államháztartási törvény arról is rendelkezik, hogy mind az államnak, mind az önkormányzatoknak a költségvetés előterjesztésével egyidejűleg a kezelésükben lévő vagyon nagyságának a változásáról is számot kell adniuk. Vagyoneladásokból ugyanis leleplezhető egy hibás költségvetési politika folytatása, ugyanakkor a sikeres gazdálkodás eredményei is elsikkadhatnak, ha a költségvetés benyújtásakor nem mellékelik az értelmes és helyes célokra történt vagyonfelhalmozást.
A települési és megyei önkormányzatok az elmúlt években már teljesítették a rájuk rótt kötelezettségeket, és fegyelmezetten benyújtották a költségvetéssel egy időben elkészített vagyonmérlegeiket is. Sajnos éppen az állam adott ezen a területen rossz példát, és az államháztartási törvény hatálya óta immár tizedik esetben nem készíti el a rá nézve is kötelezően elkészítendő vagyonmérleget. Amit szigorúan megkövetel másoktól, azt éppen önmaga nem hajtja végre, kormányzati színezettől függetlenül és folyamatosan.
A mulasztás elkerülhetetlenül megbosszulja magát a törvény átláthatósága területén. Például az Állami Privatizációs Részvénytársaság az idei bevételeiből jelentős összeget szán mind útépítésekre, mind az egészségügy korszerűsítésére, de ezeket a kiadási célokat az idei állami költségvetés nem tartalmazza. A kimaradást a tárca azzal indokolta, hogy ez a folyamat pusztán vagyoni változás, mert folyamatban az egyik állami vagyontárgy egy másik állami vagyontárggyá alakul át, és ezt az átalakulást nem kell tükröznie a folyó pénzáramlásokat rögzítő költségvetésnek, mert ez a vagyonmérleg feladata. Mármint annak a vagyonmérlegnek a feladata lenne ez, amit éppen ez a tárca nem készített el immár egy évtizede.
Nos, ha abból gyakorlat lesz, hogy akár százmilliárdok erejéig, mint a jelenlegi esetben, az állam parlamenti ellenőrzés és jóváhagyás nélkül cserélgetheti vagyoni sakktábláján a vagyontárgyakat, miközben mi itt az Országgyűlésben gyakran öt- meg tízmillió forintokról vitatkozunk, akkor tényleg elmondhatjuk, hogy formálissá válik az Országgyűlés végrehajtó hatalmat ellenőrző szerepköre. Úgy vélem, hogy ebben közpénzügyi államtitkárunk is egyetért velem. Fel kell tennem a kérdést, hogy mikorra várható az állami vagyon változásáról szóló mérleg Országgyűlésnek benyújtása az államháztartási törvény előírásai szerint.
Ebben a törvényjavaslatban számtalan milliós, ötmilliós előírás szerepel, miközben százmilliárdokat érő állami vagyon sorsáról nem tud a tisztelt Ház. Nagyon részletesen előírjuk azt - véleményem szerint is helyesen -, hogy mire kötelezhetők az önkormányzatok, az önkormányzati tisztségviselők, szankcionáljuk ezeket a mulasztásokat, de a leglátványosabb állami mulasztás felett, az állami vagyon mérlegének a hiánya felett szemet hunyunk, és a mulasztás szankcióin sem töprengünk. Meggyőződésem, hogy ez a törvényjavaslat talán hozzásegít bennünket ahhoz, hogy az államháztartási törvény végre rendezze ezt a kérdést is.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me