JUHÁSZ FERENC

Full text search

JUHÁSZ FERENC
JUHÁSZ FERENC honvédelmi miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Európai Unió 2002. decemberi koppenhágai csúcsértekezletén az Európai Tanács újból megerősítette az Unió készségét a jelenleg még a NATO keretében folytatott macedóniai katonai művelet átvételére. A NATO és a tagállamok közül elsősorban az USA ezt a törekvést támogatva hozzájárult, hogy az Európai Unió a NATO-erők tehermentesítése és a katonai műveletekben gyakorlati tapasztalatok szerzése érdekében fokozatosan egyre több szerepet vállaljon a balkáni katonai rendezésben. A macedóniai EU-szerepvállalás e folyamat kezdete.
Mindezek miatt szükségessé vált, hogy a kormány is felülvizsgálja azt, hogy ez az új helyzet mennyiben érinti az Országgyűlés által a NATO irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó műveletekhez történő magyar hozzájárulásról szóló, 94/2001. (XII.21.) számú országgyűlési határozatban rögzített magyar katonai szerepvállalás kereteit. Magyar részről jelenleg egy 40 fős, a NATO szkopjei vezetési pontját védő őr- és biztosító alegységet a kormány továbbra is fenn kívánja tartani Macedóniában. Az EU- és a NATO-illetékesek döntése alapján azonban az Európai Unió vezetési pont is ugyanebbe a magyar alegység által is védett objektumba települ amellett, hogy ez az objektum a NATO vezetési pontjaként is tovább funkcionál. Ennek következtében az Európai Unió hivatalosan kérte, hogy a macedón misszióban részt vállaló nemzetek a hozzájárulásukat mind a NATO, mind pedig az Európai Unió irányába erősítsék meg, illetve fejezzék ki.
A magyar őr- és biztosító kontingens kettős akkreditálásának kinyilvánításához, vagyis annak biztosításához, hogy mindkét nemzetközi szervezet irányában végezhet feladatot, a NATO irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó műveletekhez történő magyar hozzájárulásról szóló, imént említett országgyűlési határozat módosítása válik szükségessé, tekintettel arra, hogy ez a határozat célzottan csak a NATO által szervezett és irányított műveletekkel kapcsolatban rendelkezik.
(18.10)
A kormány javaslata szerint a részletezett körülmények szükségessé teszik a határozat olyan irányú kiegészítését, amely minden abban szereplő feladat tekintetében kiterjesztő értelmezést tesz lehetővé, vagyis minden, az EU által átvenni szándékozott, az eredeti határozat által nevesített, jelenleg még NATO-irányítású művelettel kapcsolatos magyar hozzájárulásra vonatkozó közjogi engedély tekintetében rendelkezik. A kiegészítő rendelkezés - új 6. pont - szerint a közjogi engedélyek azokra a jövőbeli esetekre is vonatkoznak, amikor a határozatban nevesített feladatokat az EU átveszi.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ennek a hosszú, viszonylag bonyolult szövegnek az értelme az, hogy jelenleg a balkáni szerepvállalásban több száz katonával különböző felhatalmazásokban NATO-irányítással veszünk részt. Az Európai Unió ezek egy részét fokozatosan átveszi, mi viszont a korábbi feltételeket nem változtatva - létszám, feladat, funkció - szeretnénk a csapatokat továbbra is ott tartani, hiszen ez Magyarország egyes számú biztonságpolitikai érdeke. Ezért azt kezdeményezzük, az Országgyűlés járuljon ahhoz hozzá, hogy az Európai Unió alárendeltségébe tartozó misszióban ugyanolyan erővel, formában és nagyságban vegyünk részt.
Ennek a megoldásnak az az indoka, hogy az Európai Unió belátható időn belül a teljes balkáni katonai rendezéssel kapcsolatos feladatkört és irányítást át kívánja vállalni, elsőként a macedón, majd a közeljövőben az SFOR tevékenységi kört. A kormány nem kíván egyetlen, a balkáni rendezésben részt vevő magyar kontingenst sem visszavonni az azokat irányító nemzetközi szervezet esetleges megváltozása miatt. Egy EU-ra kiterjesztő értelmezést adó általános parlamenti határozat elfogadása esetén ez a szándék magas szintű állami akarat formáját öltené, és az európai uniós feladatvállalások esetén rugalmas reagálást tenne lehetővé.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Ezen indokok alapján szeretném kérni hozzájárulásukat ahhoz, hogy ez az általános felhatalmazás megtörténjen, és ezúton is szeretném megköszönni azt, hogy hozzájárultak a Házszabálytól való eltéréshez.
Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me