LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Úgy vélem, nem lehet hálás feladat tárcaközi határterületen dolgozni, mert az egymást követő kormányok koncepcióváltásai miatt a leggyakrabban az itt dolgozók számíthatnak átszervezésekre, munkakörük megszűnésére vagy egy új munkahely és munkakör elfogadásának a kényszerére.
Az elmúlt esztendőben a minisztériumok többségénél volt átszervezés, összevonás és szétválás, bizonyos tárcatevékenységek határterületeinek az átértékelése miatt. Nemrég döntött például az Országgyűlés az adóhatóságok nyomozóinak a pénzügyi tárca alól a rendőrség alá történő átirányításáról, és a végeredmény változatlanul egy bizonytalan helyzet, egy több tárca határmezsgyéjén folytatott munka, aminek stabilitása bármelyik új kormánynál megszűnhet.
Egy ilyen kedvezőtlen év rossz tapasztalataira emlékezve csak gyanakodva lehet kézbe venni ezt a törvényjavaslatot is, hiszen lám csak, tavaly módosult a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásáról szóló törvény, és ezt a törvényt ismét jelentős pontokon kellett módosítani, azoknak a pártfogó szakembereknek egy új tárca alá történő rendelése miatt, akik változatlanul azt a munkát fogják elvégezni, amit a múltban, csak egy új szervezetben, új vezetés alatt. Munkájuk határjellege sem változik, egyaránt tartozhat az oktatás területéhez, és ezt a felnőtteket pártfogoló szakemberek munkájára is mondom, mert az andragógia, a felnőttekkel való foglalkozás a pedagógiának egy különösen nehéz szakterülete, de tartozhatna a rendőrség feladataihoz is, és tartozhat, ahogyan ez a törvénytervezet javasolja, az igazságügyi tárcához is.
Nem lehet indokolatlannak tekinteni a törvényjavaslatot, hiszen határterületen dolgozókat irányít át egy más államigazgatási területre, de egy eddigi helyzetet visszaállító döntést sem lehetne indokolatlannak tekinteni. A valódi kérdés az, hogy megéri-e távlatban ez az átcsoportosítás, jobbá válik-e ettől az eddigi pártfogói munka. Valójában csak több év elteltével lehet egyenes választ adni egy ilyen kérdésre.
A törvénytervezet indoklása részletesen bemutatja az elítéltek beilleszkedését elősegítő rendőrségi, oktatói és igazságügyi múltját, és valóban ez a múlt már intézményeit is tekintve 130 esztendős. A modern igazságszolgáltatás figyelme azonban egyre több országban már nemcsak a bűnelkövetők utógondozására irányul, hanem a bűntettek áldozatainak a gondozására is. Sokkot él át és bosszúterveket kovácsolhat a meggyilkolt személy családja, a megerőszakolt és megfélemlített nő hozzátartozója, a kirabolt lakás tulajdonosa.
(21.30)
Hol van az áldozatvédelem, az áldozatokkal való törődés állami szervezete? Lehet, hogy indokoltabb lenne ezt kiépíteni, hiszen nem elegendő alapítványi szerveződésekkel, illetve a kapitányságok mellé rendelt szakemberekkel, hanem intézményi rendszerben kellene ezt is megteremteni. Lehet az is, hogy ennek a kétféle pártfogói rendszernek valahol találkoznia kellene.
Mindezekre a kérdésekre azért nem kaphatunk választ ebben a törvénytervezetben, mert ennek a törvénytervezetnek a középpontjában nem a bűnelkövetésben vagy a büntetésben sérült személy áll, hanem a hatóság, a szervezet, ami csak eszköz lehet és nem cél. S tulajdonképpen ez utóbbi gondolat miatt álltam föl e törvényjavaslat vitájában. Természetesen Horváth Balázs képviselőtársammal egyetértve: a Magyar Demokrata Fórum e gondolatokkal együtt támogatja ezt a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me