DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Miniszter Úr! Derűs meglepetéssel olvastam a legnagyobb példányszámban megjelenő hazai napilapban, hogy a 2003. évi költségvetésben előirányzott összegből megépíthető 50-55 kilométer autópálya mint mélypont után, a miniszterelnöki Európa-terv 282 kilométerére alaposan ráfejelve, immáron 845 kilométer autópálya építését irányozza elő a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium e heti sztrádaprogramja.
(16.00)
Ennél nagyobb meglepetés csak akkor ért, és bevallom, ebben már semmi jóleső vidámságot nem találtam, hogy az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza-Szeged, illetve Röszke szakaszát ismét koncessziós keretek között, az AKA Rt. egyik fő tulajdonosa, a Strabag fogja fővállalkozóként megépíteni. Ez a magyar gépkocsi-tulajdonosoknak, fuvarozóknak a következőket jelenti. Nem lesz közbeszerzés. A munka nagy részét vagy egészét a külföldi tulajdonban lévő Strabag - érdekeinek megfelelően, a magyar kis- és középvállalkozók nagy részének mellőzésével - saját eszközeivel fogja elvégezni. A mintegy 130-150 milliárdos beruházási összeget az ország egész lakosságának kell a hazai és az európai átlag hússzoros mértékében megállapított majdani autópályadíjakkal megfizetni. Az M5-ös meglévő, ugyancsak koncesszióban épült szakasza továbbra is Európa legdrágább autópályája marad, és mindezek eredményeként a növekvő forgalom, más utat keresve, továbbra is rázúdul az M5-ös környékén lévő településekre.
Tisztelt Miniszter Úr! Biztos abban, hogy ez a jó megoldás? Biztos abban, hogy újabb 20-25 évig Magyarországon kell működtetni Európa legdrágább autópályáját?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me