KOCSI LÁSZLÓ

Full text search

KOCSI LÁSZLÓ
KOCSI LÁSZLÓ, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény a kiskorúak védelme érdekében öt csoportba sorolja a rádiós és televíziós műsorokat, amelyek közül a műsorszolgáltatónak kell kiválasztania azt a kategóriát, amelynek a médiatörvény szerinti meghatározása leginkább megfeleltethető az adott műsor jellegének.
E besorolás alkalmával a műsorszolgáltató maga jogosult eldönteni, hogy egy-egy műsor az ön által említett második kategóriába tartozik-e, amelynek megtekintése 12 éven aluliaknak csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott, vagy esetleg a magasabb, a 16 vagy 18 éven aluliaknak nem ajánlott műsorok csoportjába sorolandó.
Az ön által feltett kérdésben megfogalmazottakkal szemben önmagában nemcsak az a probléma, hogy a második kategória elnevezésében a műsorszolgáltatók lényegében ajánlanak bizonyos programokat a 12 éven aluli nézőknek, hanem az, hogy a sokak által nézett, ugyanakkor kétségtelenül a magasabb besorolásba tartozó jeleneteket tartalmazó műsorokat ugyanebben az alsó kategóriában sugározzák.
Lehet vitatkozni azon, hogy a médiatörvényben definiált korhatárok mennyire precízen és életszerűen vannak meghatározva. Az Országos Rádió és Televízió Testület által kiadott állásfoglalás azonban épp az esetleges kétértelműséget, a vitatható megfogalmazásokat hivatott pontosítani. Ezt az állásfoglalást a műsorszolgáltatók nyilván ismerik, az ORTT honlapján mindenki számára hozzáférhető, betartásának ellenőrzése a testület feladata. Azon műsorbesorolások esetén, amelyek a törvénnyel nyilvánvalóan ellentétesek, az ORTT jogosult és köteles fellépni a műsorszolgáltatóval szemben, és alkalmazni az ott meghatározott szankciókat.
A kormány ebben a tekintetben hatáskörrel nem rendelkezik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), az ORTT-t nem utasíthatja, legfeljebb felhívhatja a figyelmet a törvényt megkerülő műsorszolgáltatói magatartásra, ahogyan ezt a képviselő úr is megtette. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me