DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését. Ön azzal kezdte, hogy mi az igazság. Az igazság az - az önök állításával szemben -, hogy a Medgyessy-kormány támogatja a családi gazdálkodók fejlődését, íme, itt a konkrét példa, hogy a Nemzeti Földalap kezelésében lévő földterületből is segíteni akarja a gazdálkodásukat. A képviselő úr nagyon konkrét kérdéseket tett fel, igyekszem ezekre konkrétan válaszolni.
(17.10)
Mekkora a pontos terület? - kérdezi. A mezőhegyesi állami ménesbirtok és a Nemzeti Földalap valóban tárgyalásokat folytat a tekintetben, hogy Telekgerendás és Gyula térségében egy nagyon jelentős területet visszavegyen a Nemzeti Földalap, és ezt más bérlőknek juttassa; természetesen itt a helyben gazdálkodók élveznek elsőbbséget. Az ajánlatban - a jelenlegi tárgyalások szerint - az alábbi területméretek szerepelnek: 1220 hektár szántó, 387 hektár gyep, 3 hektár gyümölcsös és 182 hektár erdőterület.
A következő kérdése: kinek került átadásra a termőföldterület? Természetesen senkinek; a leendő bérlőknek kerül átadásra a terület. Jelen pillanatban is még érvényes a haszonbérleti szerződés, ezt nem módosították. A napokban kezdődött el a terület új hasznosítására való előkészítés. Természetesen megkezdődött a birtokhasznosítási bizottságok szervezése, amelynek - szeretném hangsúlyozni - javaslattételi és felügyeleti funkciója van az ügyletek lebonyolítása tekintetében.
Az államtitkár úr mire alapozta a 30 családi gazdaság földhöz juttatását? Egy teljesen egyszerű matematikai műveletre: az 1500-at el kell osztani 50-nel, és ön is 30-at kap.
A negyedik kérdése szerint, hogy mikor kerül sor a nyilvános pályázat kiírására: a terület előkészítése után (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) nyilvános pályázat lesz kiírva, és természetesen nemcsak a helyi földhasznosító bizottság, hanem a nyilvánosság is tudomást szerez arról, hogy ki fogja megnyerni ezeket a területeket.
Kérem a válaszom elfogadását. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me