FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm; azt hittem, a kérdés címe is felolvasásra kerül. Az M5-ös autópályával kapcsolatosan szeretnék kérdezni, miniszter úr. Miniszter úr, ön tudja, hogy a tavalyi költségvetési vitaszakasz idején és azon kívül is többször érdeklődtem az M5-ös autópályával kapcsolatosan. Érdeklődtem, hiszen az MSZP választási programjában benne volt, hogy az autópályát megpróbálják matricás rendszerrel kiváltani, és valóban, az is benne volt, hogy megpróbálják elérni 2006-ig az országhatárt.
Önök, úgy néz ki, hogy ennek az ígéretüknek már csak részben akarnak megfelelni. A hírek szerint először 2003. január 1-je volt a matricás rendszer kiváltásának az időszaka, azután megtudtuk tavaly decemberben, hogy erről szó sincs. Ön figyelmeztetett, olvassam el: sehol sem ígérték meg a matricás rendszer 2003. január 1-jei bevezetését. Való igaz, önök nem az M5-öst vonták be a matricás rendszerbe 2003 kora telén, hanem az M7-es autópályát - itt valami számcsavar történt az önök ígéretei között. Ugyanakkor önök létrehozták Európában a legdrágább díjfizetős rendszert, hiszen Lotz Károly miniszter úr, az ön elődje a Horn-kormány időszakában, három olyan súlyos pontban módosította 1995-ben az AKA-val kötött szerződést, amely következtében korlátlan hatalmat nyert az AKA a díjfizetésekkel kapcsolatosan. Ezért megtörténhetett, hogy az idén januárban már kétszer emelt árat, egyszer a szokásost, amit már megszoktunk, a másodikat azért, mert önök megszavazták és bevitték, hogy az autópálya díjszolgáltatása 25 százalékos áfakörbe kerüljön, ne pedig a 12 százalékos áfakörbe. Emiatt az inflációt többszörösen meghaladó mértékben emelték az árakat. A legutóbbi hírek szerint pedig önök ennek a cégnek adták oda vagy szeretnék odaadni a további autópálya-építés lehetőségét, természetesen azzal a korlátlan díjfizetési és díjbeszedési lehetőséggel, amit eddig az AKA birtokol.
Kérdezem miniszter urat: hányszor változtatnak véleményt, hányszor szorítja önöket sarokba az AKA? (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me