GULYÁS JÓZSEF

Full text search

GULYÁS JÓZSEF
GULYÁS JÓZSEF (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! “Felelősségem tudatában kijelentem, hogy az új Budapest Sportcsarnok a felelőtlen pazarlás, a fáraók stílusára emlékeztető nagyképű önmegvalósítás emlékműve lesz, amelyről ma még nem tudni, hogy 40 vagy 45 milliárdos többletköltséget, kárt okoz az országnak. Egyetlen dolog tűnik biztosnak: sokáig fogunk emlékezni a projektre, s nemcsak azért, mert ott áll, hanem mert legalább 20 évig nyögjük a számlákat.” A fenti sorok Juszt László közismert újságíró tavaly szeptember 28-án megjelent cikkéből valók. (Moraj az ellenzék padsoraiból.) Ekkor még lehetett abban bízni, hogy az év végére átadják az új létesítményt.
Az újságíró által felvetett, 30 pontba szedett konkrét kérdéssor válaszért kiált. A válasz viszont a létesítmény átadásával együtt idáig elmaradt. Pedig Deutsch Tamás, illetve az általa vezetett minisztérium politikai államtitkára még a millenniumi év végére, 2001. augusztus 20-ára ígérte az új létesítmény átadását. 2000. november 23-án maga Orbán Viktor korábbi miniszterelnök beszélt arról, hogy a magyar állam fogja újjáépíteni a sportcsarnokot, majd a december 21-i kormányülést követően Borókai Gábor kormányszóvivő kijelentette: a csarnok 2001-ben - tehát annak végéig - felépül. A dolgok azonban valahogy másként alakultak. A kérdőjelek viszont csak szaporodnak a beruházás körül, miközben a legutóbb módosított határidő is bizonytalan.
Az előző kormányzati ciklusban egyébként a közbeszerzési eljárás megkerülésével kivitelezésre szerződtetett francia céggel kapcsolatosan az Index internetes újság szükségesnek tartotta kiemelni, hogy a cég előkelő helyet foglal el a korrupciós világranglistán.
Értesülhettünk arról is, hogy az előző kormány által aláírt szerződés nem tartalmazott kellően konkrét követelményeket a projekt tartalmi elemeivel kapcsolatosan. Elhangzik: több sportágban nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmatlan lesz a létesítmény. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a fiaskó miatt azonban megkezdődik a felelősség áthárítása az ISM mostani vezetésére. Jó lenne tisztán látni, és itt az ideje annak is, hogy szó essék a felelősség kérdéséről:
Mikor fogják végre átadni a Budapest Arénát? Alkalmas lesz-e valamennyi korábban beharangozott sportágban nemzetközi versenyek lebonyolítására? S végül: napirendre kerül-e a felelősség kérdése? Ezek a kérdéseim.
Várom válaszát, miniszter úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me