DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! 482 nap van addig, amíg az egységes piac, az egységes európai piac Magyarországon is hivatalosan működni fog, és annak a részeseivé válunk. Ennek a 482 napnak a kihasználása érdekében tevékenykedik a kormány, és sajnos azt kell mondanunk, hogy nem csupán arra kell függesztenünk a szemünket, hogy mi van hátra, hanem eddig azért is dolgoznunk kellett, hogy azt a fordulatot, azt a kiigazítást végrehajtsuk, amiről ön említést tett.
Mire gondolok? Arra gondolok, hogy a beruházások, az üzleti beruházások éppenhogy az elmúlt másfél évben egyre csappanó mértékűek voltak, a beruházók üzleti érdekeltsége lényegében elveszett, és itt nem a külföldi beruházókra kell gondolni, hanem a hazai kis- és középvállalatokra is. Márpedig ha nincsenek beruházások, ha nincs ilyen érdekeltség, akkor nincsenek munkahelyek, ha nincsenek munkahelyek, akkor nincs foglalkoztatottság, akkor azokat a célokra, amelyekre ez a koalíció szövetkezett, nagyon nehéz lenne elérni.
Következésképpen a tavalyi év annak jegyében telt el, hogy hogyan lehet végrehajtani a takarékos költségvetésben, a célra orientált adófizetői pénzfelhasználásban azt a kiigazítást, amelynek révén helyreállítható a beruházók érdekeltsége. Amint ön említette, több ilyen intézkedés volt, amelyekre én most nem térnék vissza. De egyet megemlítek: azt említeném meg, hogy a külföldi beruházók minden választás idején a bizonytalanság miatt picit várakoznak, de nálunk ehhez a minden más országban természetes bizonytalansághoz párosult egy másik jellegű bizonytalanság is. Ugyanis az a beruházói adókedvezmény-rendszer, amely Magyarországon hatályban volt tavaly, teljesen világos volt, hogy az uniós követelményeknek nem felel meg, és versenytársaink - és itt nem kell nagyon messzire mennünk -, Szlovákia, Csehország vagy Lengyelország esetében az uniós követelményekhez történő hozzáigazításra sokkal korábban került sor. Tehát mi sereghajtók voltunk itt, hiszen Szlovákia már 1999-ben megtette ezt, következésképpen a bizonytalanságot az is tetézte, hogy a magyar kormány képes lesz-e jóval az uniós csatlakozás előtt, a beruházókat megnyugtatva kialakítani egy olyan környezetet, amelyben új munkahelyek keletkezhetnek. A mi gazdaságpolitikánk középpontjában az adófizetői pénz kíméletes felhasználása és célraorientáltsága van, és a munkahelyek megteremtése érdekében elsősorban azoknak az adóknak a csökkentése, amelyek beruházást, a beruházáshoz jövedelmet és a munkahelyek szempontjából a terheket csökkentik.
Milyen más eszközeink vannak? Az Európa-terv sorolta fel ezeket, és ezeket folyamatosan gazdagítjuk. Ami a vállalkozásösztönzést illeti, ott nem csupán az Európa hosszú lejáratú hitelprogram, amire nincs példa, mert a kereskedelmi bankok kis- és középvállalatokat hosszú lejáratra nem hiteleznek, nemcsak a tőkepótló beavatkozások, hanem az a felkészítési program, amelyet éppen az elmúlt hónapban kezdtünk meg, hogy mind a százötven kistérségben az adott kistérségben működő vállalkozások jellegzetességeihez illeszkedve szakmai felkészítésre kerül sor, hogy a szabványokat, a követelményeket elsajátítsák.
Ide tartozik az is, hogy elindítottuk azokat a pályázatokat, méghozzá úgy, hogy megfeleljenek az uniós követelményeknek, aminek az az alcíme, hogy “sokaknak sokfélét”, szemben az előző másfél évvel, amikor 5600 vállalkozó jutott hozzá hihetetlen pénzösszegekhez anélkül, hogy ennek közvetlenül láttuk volna a hasznát akár a beruházásokban, akár pedig a gazdasági növekedésben.
Szeretnék szólni arról a programról, ami a közlekedési infrastruktúra fejlesztését szolgálja: itt lényegében percekben, órákban lehet mérni, hogy mennyivel kerülünk közelebb Debrecenből, Miskolcról, Szegedről vagy akár Pécsről, Jászapátiból - és még nagyon sok települést sorolhatnék fel - Budapesthez vagy Európához.
(13.30)
Lényegében ez az a program, amit mi leginkább fontosnak tartunk a gazdasági versenyképesség számára; és a kormány egy olyan döntést hozott, hogy az összes műszaki és pénzügyi feltétel megteremtésével felgyorsítsa az egyes térségek felzárkózását. De azzal szeretném zárni, hogy eddig Itáliában - mondta a költő - termettek csak a versek; eddig csak Pannóniában voltak munkaalkalmak, mostantól fogva Hunniában is, a Dunántúlon is lesz erre mód.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me