HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A címről csak annyit - hány adóhatóság van ma Magyarországon? -, amiről beszélni fogok, az derül ki, hogy van egy olyan, amelyik a törvényeket betartja, és létezhet egy olyan, amelyik a törvényeket nem tartja fontosnak betartani.
A Világgazdaság február 13-i számában olvashattuk, utazási irodákat szólított fel az APEH, hogy szolgáltassanak adatokat azokról az utazókról, akik kiugróan magas, 300 ezer forint feletti utazásokat fizettek be. Volt olyan iroda, ahol a revizorok a törvényre hivatkozva kérték az ügyfelek adatait. Különleges az ügyben, hogy az ellenőrzést végző revizorok nem a legfrissebb adatokat kérték, hanem a 2000. és a 2001. esztendők adataira voltak kíváncsiak. Vajon milyen megfontolásból tették ezt?
Az ügyben - nagyon helyesen - az adatvédelmi biztos is hallatta hangját. Álláspontja szerint az adóhatóságnak ugyan van lehetősége arra, hogy nyilatkozatot kérjen egy-egy vizsgálat során, de nem ilyen jelleggel. Arra - áll a biztos nyilatkozatában - nincs felhatalmazása a hivatalnak, hogy a nagyobb értékű utakat igénybe vevőkről általános tájékoztatást kérjen.
A tájékoztatáskérést egyébként törvény szabályozza, az adózás rendjéről szóló, többszörösen módosított 1990. évi törvény 47. §-a. Ez a törvényi szakasz, tisztelt képviselőtársaim, egyértelműen rendelkezik arról, hogy kiket és milyen esetben tájékoztathat az adóhatóság adótitokról. Felmerül tehát a kérdés, mi volt az oka annak, hogy ilyen irányú utasítás szerint jártak el az APEH revizorai. Netán valamelyik bíróság valamely bűncselekménnyel összefüggésben bizonyítékként kívánja felhasználni az adatokat, valamelyik büntetőeljárás megindítása vagy lefolytatása érdekében?
Király László György elnök pénteki tájékoztatása szerint az APEH felfüggeszti az utazási irodák ügyfeleikre vonatkozó nyilatkozatkérését. Ha az előbb feltett kérdések valamelyike miatt kezdte el a hivatal az adatok gyűjtését, akkor miért függesztette fel ilyen nagy hirtelen az akcióját?
(13.10)
Ha nem, akkor milyen célból kezdte el egyáltalán az adatgyűjtést az APEH? Elnök úr szerint a nyilatkozatkérés önmagában nem ellenkezik a törvényi előírásokkal, ám elvileg érintett adóalanynak nem minősülő magánszemélyeket is, ezért vált szükségessé ez a lépés. A törvényi szabályozás szerint ugyanis ilyen formában nem juthatnak olyan magánszemélyek adataihoz, akik nem minősülnek adózónak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az adóhivatalnak nincs törvényi felhatalmazása arra, hogy az adófizetők önkényesen meghatározott körére vonatkozó általános nyilatkozattételi kötelezettségeket rendeljen el. Ezt csak olyan konkrét esetben teheti meg, ha felmerül például az adócsalás vagy a pénzmosás gyanúja. Ráadásul azt beszélik, hogy talán véletlenül, de a vizsgált utazási irodák közül kimaradt a Kuoni Utazási Iroda Kft., amely Medgyessy Péter miniszterelnök úr kubai üdülését szervezte. (Zaj.)
Kíváncsiak vagyunk továbbá arra is, hogy milyen megfontolásból utasította a pénzügyminiszter az illetékeseket még tavaly arra, hogy az APEH adathordozókra mentse ki a teljes adatbázisát. A jogállamiságra veszélyes, ha az adóhivatal külső személyeknek speciális felhatalmazás nélkül információkat ad ki az adóadatokról. Az adatbázis lemásolása pedig a legdurvább adótitoksértésnek számító cselekmény.
Mit üzen ez az eljárás például az utazási irodák esetében? Nyilvánvalóan gyengíti a hazai utazási irodák pozícióit, és kedvezőbb helyzetbe hozza a külföldieket, hiszen aki megijedt, az el fog menni Bécsbe, hogy utazásra fizessen be. És ha ma csak 300 ezer forintra kíváncsiak, akkor holnap lehet, hogy autókereskedést fognak felkeresni, lehet, hogy aukciókról kérnek beszámolót, és lehet, hogy azt is be fogják kérni, aki tartós fogyasztási cikket, egy mosógépet vagy egy drágább televíziót vásárolt.
Mindezek figyelembevételével a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőcsoportja parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, kinek állt érdekében az adatok kimentése, miért gyűjtött az adóhatóság adatokat az utazási irodáktól, és történt-e valójában adótitoksértés. Bízom abban, hogy a vizsgálóbizottság felállítását a parlament minden pártja támogatni fogja.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me