PÁSZTOHY ANDRÁS

Full text search

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Ház! Én is reflektálnék néhány szóval a fölvetett kérdésekre. Mibe kerül a rendtartás? Kétségkívül, a toldozott-foldozott intézményrendszer nagyon sokba kerül, és nem nyújt biztonságot. Az, ami '93-tól napjainkig érvényben van - utaltam rá a hozzászólásomban is -, sajnos ilyen volt, túlhaladta az élet, túlhaladta a rendszer. Az a jó piaci szabályozás - még egyszer hangsúlyozom -, ami egy szabályozási rendszernek egy fontos eleme. Tehát még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy kell egy jó támogatáspolitika - amiről Gráf képviselőtársam is szólt -, amellett kell egy jó adópolitika, egy relatív elvonási politika és egy jó piacszabályozás.
Egy jó példát hadd mondjak! Tavaly nyáron a Medgyessy-kormány bevezette az intervenciós árat, az étkezési búzánál 23 ezer forint az alsó széle, a kukoricánál 21 ezer. Maga az a hatás, hogy bejelentette a kormány, hogy 23 ezer forint az étkezési búza ára - én mint termelő mondom -, már a hírre emelkedett a tőzsdén az étkezési búza ára. Egyébként 19-20 ezer forintért lehet előállítani egy tonna étkezési búzát, tehát semmiképpen sem jó az, ha egyik évben 18 ezer forint a garantált áras szabályozási rendszer következtében egy tonna felvásárlási ára, a másik évben, mondjuk, 26 ezer forint. Tehát ez a kiegyensúlyozott gazdálkodást nem segíti.
Egyébként pedig nem akarnak a termelők, a gazdálkodók extra jövedelmekre szert tenni, még akkor sem, ha csoda lenne, hanem egy elfogadható, úgy szoktuk mondani, tisztes jövedelemre, ami a megélhetést, egy szakmailag megalapozott termelési tevékenységet és egy bővített újratermelés feltételeit megteremti. Tehát ebben kell az agrárpiaci szabályozásnak, a törvénynek segíteni a gazdálkodókat, a termelőket.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me