DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Az Alkotmánybírósághoz a közelmúltban két indítvány is érkezett a vadászkamarai kényszertagság alkotmányellenességének megállapítása és megsemmisítése iránt.
Az indítványozók arra hivatkoztak, hogy a vadászkamara nem lát el olyan közfeladatot, amely szükségessé teszi a kötelező kamarai tagságot. Az indítványozók szerint a vadászkamarák létrehozása nem a hivatásos vadászok, hanem a sportvadászok tekintetében sérelmes.
Az Alkotmánybíróság ezen indítványokat megalapozottnak találta, és a 41/2002. számú határozatában megsemmisítette az Országos Magyar Vadászkamaráról szóló 1997. évi XLVI. törvény 11. §. (1) bekezdésében foglalt rendelkezést. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint csupán a kamarai kényszertagság az, amely alkotmányellenes, ugyanakkor elismerte, hogy a kamarának léteznek olyan feladatai, amelyek közfeladatnak tekinthetők, és a köztestület létrehozatalának alkotmányos alapjául szolgálnak vagy fogadhatók el. A kényszertagság megszűnése nem érinti a vadászkamara működését, illetve feladatai ellátását.
Az alkotmánybírósági döntésnek megfelelően felülvizsgáltuk a vadászkamaráról szóló törvénynek a megsemmisített rendelkezéssel érintett részeit. A kamarai törvény módosításával a törvényjavaslat-tervezet eleget tesz az alkotmánybírósági döntésnek, mivel a kényszertagság megszüntetésével szabályozza a kamarai tagfelvételt, a kérelem benyújtásának módját és elbírálásának szempontjait. A kamara nem utasíthatja el a tagfelvételi kérelmét annak, aki megfelel a vadászati törvény által előírt, a vadászat gyakorlására vonatkozó személyi feltételeknek. A törvényjavaslat-tervezet fenntartja a pártoló és tiszteletbeli tagság lehetőségét. Pártoló és tiszteletbeli tagok lehetnek olyan személyek is, akik nem rendelkeznek a vadászat gyakorlásának feltételeivel.
A kamara közfeladatként továbbra is ellátja a vadászjegyek kiállítását, de a vadászjegyek kiadásával már nem keletkezik tagsági viszony. Az Alkotmánybíróság a vadászjegyek kiállításával keletkező kényszertagságot tekintette alkotmányellenesnek. Ebből viszont nem következik az, hogy a hivatásos vadászok részére, akik a sportvadászoktól eltérően foglalkozásszerűen végzik tevékenységüket, ne lehetne kötelezővé tenni a szakmai kamarai tagságot.
A hivatásrendi kamarák esetében a kötelező tagság nem jogellenes. A foglalkozásnak vannak olyan etikai normái, amelyek jogszabályokkal nem határozhatók meg, ugyanakkor szükség van arra, hogy azok érvényesüljenek, és legyen olyan szervezet, amely a foglalkozás gyakorlóitól azok betartását kikényszerítheti. Ezen túlmenően szükséges a hivatásos vadászok megfelelő szintű munkavégzésének elősegítése a hivatásrendi kamarákhoz hasonló szervezeti keretben.
Tisztelt Országgyűlés! A fenti megfontolások alapján a törvényjavaslat-tervezet kiegészíti a vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvénynek a hivatásos vadászok alkalmazására vonatkozó szabályait, s előírja, hogy hivatásos vadász csak vadászkamarai tag lehet. Aki hivatásos vadászként akar tevékenykedni, vállalja azt, hogy a foglalkozása gyakorlásával a hivatásrendi kamarába belép, és elfogadja annak szakmai feltételeit.
A kötelező tagság alkotmányosságát részben az dönti el, hogy a köztestületnek törvényben előírt közfeladatai ellátását az szükségessé teszi-e. A tervezet más hivatásrendi kamarákhoz hasonló rendszert alakít ki, amely nem sérti az alkotmányos elveket.
A kamara jelenlegi közfeladatai a következők: a vadászetika szabályainak megalkotása és az ezzel kapcsolatos eljárások lefolytatása, a vadászjegyek kiadása, a jogosulatlanul vadászók esetében hatósági eljárások kezdeményezése. A hivatásos vadászok vadászkamarai tagságának előírásával egyidejűleg javasoljuk a kamara közfeladatainak bővítését. A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a kamara kiadja a hivatásos vadászok szolgálati szabályzatát, amely segítséget nyújt a napi munkavégzéshez.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A kamarai kényszertagság 2003. március 31-ei határidővel való megsemmisítése indokolja, hogy a módosítás 2003. április 1-jén hatályba is lépjen. A határidőben történő törvénymódosítás biztosítja a vadászkamara folyamatos működését.
Az Országgyűlés mezőgazdasági, környezetvédelmi és gazdasági bizottsága a törvényjavaslat tervezetét megvitatta, és támogatta az általános vitára való alkalmasságát. Kérem tehát, hogy a T/2112. számú törvényjavaslatban az előzőekben elmondottak alapján támogassák az Országos Magyar Vadászkamaráról szóló és a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvények módosítását.
Elnök úr, köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me