ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Napjainkban, február végén zárul le az Európai Unió Ifjúság 2000-2006 programjának felülvizsgálata. Ez az alkalom arra is megfelelő, hogy mi magunk is, itt a Házban szembenézzünk azzal, mit hoz az európai uniós csatlakozás, a vén Európa a magyar fiataloknak.
Tisztelt Ház! Már-már közhelyszámba megy, hogy az európai uniós csatlakozás igazi nyertesei a fiatalok lesznek. Mint minden közhely, ez is tartalmaz igazságot és általánosítást egyaránt. Jean Monnet, az Európai Unió atyja egyszer azt mondta: nem országokat egyesítünk, hanem embereket. Igaz ez a fiatalokra is. Remélem azt, hogy mindannyian nyertesei leszünk az uniós csatlakozásnak, mindannyiunk számára új lehetőségek nyílnak meg, de biztos vagyok abban, hogy ezeknek a lehetőségeknek az igazi kihasználói a fiatalok lesznek. Nézzünk hát néhány ilyet!
Megnyílnak a határok, szabaddá válik a mozgás, az utazás Európán belül. A magyar fiatalok az ott élőkkel egyenlő feltételekkel iratkozhatnak be az Unió minden egyes iskolájába, egyetemére. A munkavállalás lassan megnyíló szabadsága egyre több fiatal számára nyújtja a nyugat-európai munkába állás, munkavállalás lehetőségét. És végül: a fiatalok is élvezni fogják az Unió által nyújtott stabilitást, fejlődést, biztos jövőt.
Tisztelt Ház! A magyar fiatalok eddig is haszonélvezői voltak a csatlakozási folyamatnak. Az Európai Unió Szókratész- és Leonardo-programja jelentős összegekkel támogatta a közoktatás, a felsőoktatás, a szakképzés korszerűsítését. A már említett Ifjúság 2000-2006 program pedig kimondottan az ifjúsági aktvitást támogatta eddig is.
A program pénzügyi támogatást nyújt csoportos ifjúsági csereprogramokhoz, ifjúsági önkéntes szolgálatokhoz, helyi ifjúsági kezdeményezésekhez és egyéb fejlesztő programokhoz. A program célja, hogy ösztönözze a fiatalokat különböző kultúrák megismerésére, az alapvető értékek, mint például az emberi jogok tiszteletére, a rasszizmus, idegengyűlölet elutasítására. Lehetőséget kíván adni a kezdeményezőkészség és vállalkozói kedv fejlesztésére.
Tisztelt Ház! Ez a program Magyarországon eddig is sikeresen működött. Ezért különösen aggasztó, hogy épp az uniós csatlakozás küszöbén került veszélybe a magyar képviselet ebben a programban. Az előző kormányzat a valódi ifjúsági képviseletet a stratégiai partnerség pótszerével próbálta helyettesíteni. A Nemzeti Ifjúsági Tanács létrehozására irányuló kormányzati szándék zátonyra futott.
A kormányváltás új lehetőséget teremtett - sajnos, attól félek, hogy csak volna - a generáció egészét képviselő, alulról építkező ifjúsági érdekképviselet létrehozására. Sajnos, a számos civil szervezet által kezdeményezett, elindított program, úgy tűnik, sikertelenné válik néhány szervezet ellenállása miatt. A politikai hátteret mutatja, hogy a kezdeményezés meghiúsításában szerepet játszó egyik ifjúsági vezetőt a hét végén egy ellenzéki párt elnökségi tagsággal jutalmazta.
(9.20)
A politikai szándékú pusztítás következménye az lehet, hogy a magyar ifjúság belföldön és az uniós partnerek előtt egyaránt képviselet nélkül marad. Ez egyikünknek sem lehet érdeke, ezért felhívom a civil szervezeteket, hogy hozzanak létre ilyen képviseletet, és felhívom a parlamenti patkó minden oldalán álló pártokat, hogy eszközeikkel segítsék és támogassák ezt a folyamatot.
Tisztelt Ház! Az Európai Unióban az ifjúságpolitika nem számít közösségi politikának, tehát az Európai Unió nem hoz majd az ifjúsággal kapcsolatos, a tagállamok által kötelezően betartandó szabályokat és normákat. Mindezek mellett azonban az ifjúság élethelyzetére az utóbbi években egyre erősödő módon kiemelt figyelmet fordít az Európai Unió, és a tagállamoktól is megköveteli ezt a figyelmet. E kiemelt figyelem egyik leginkább kézzelfogható eredménye az Európai Unió ifjúságáról szóló, “Új lendület Európa fiataljai számára” címet viselő “fehér könyv”.
Tisztelt Ház! A Magyar Szocialista Párt ifjúságpolitikája az Unió által elfogadott alapelveken, a “fehér könyv” ajánlásain épül föl. Célunk az, hogy nemzedéki életpályamodell rögzítse a fiatalok lehetőségeit, az esélyteremtés eszközeit, hogy társadalmi összefogás garantálja a jövő nemzedékének védelmét, a demokratikus közéletre való felkészítését, s hogy a korosztály egészét hatékonyan szolgáló, stabil intézményrendszer jöjjön létre.
Kérem az önök támogatását ebben a folyamatban! Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me