DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Amikor reggelente kinyitjuk az újságokat és a bűnügyi rovat híreit látjuk, akkor elvben minden harmadik napon találhatunk egy olyan hírt, hogy valaki meghal családon belüli erőszak következtében. Érdemes a Ház figyelmébe ajánlani azt, hogy Magyarországon, szintén a családon belüli erőszak következtében, a gyermekáldozatok száma havonta legalább egy, tehát lehet több mint egy. Bizonyos értelemben tehát ezzel a felszólalásommal mintha véletlenszerűen folytatnám azt, amit Jánosi miniszter úr az előbb mondott, aki gyerekekkel szembeni erőszakról is beszélt hozzászólásában.
Figyelemmel arra, hogy a családon belüli erőszak következményei rendkívül súlyosak, és szinte elöntik az országot, a Szabad Demokraták Szövetsége nevében már többször beszéltünk arról, mennyire fontos az, hogy összehangolt állami intézkedések útján tudjunk fellépni a családon belüli erőszakkal szemben.
Azért mondom ezt, mert - még egyszer - a bűnügyi híreket olvasva könnyen jutunk olyan következtetésre, hogy ezek a tragédiák egymástól elszigetelt esetek, amelyek ma itt, holnap ott következnek be. De ha megkaparjuk a felszínt, akkor azt látjuk, hogy nem csupán erről van szó, hanem sajnos, bizony arról van szó, hogy itt az állami szervek működésében jelentkező anomália is hozzájárul ahhoz, hogy ezek a tragédiák bekövetkezzenek.
Emlékezzenek Kitti esetére! Azért mondom most Kitti esetét, mert nem lehet olvasni, hogy vele szemben is vádat emelnek; amikor ebben a családban dúlt az erőszak, mind az iskolában, mind pedig a közvetlen környezetben, a faluban, mindenki tudott róla, hogy mi történik ebben a családban, mégsem tett senki semmit. Úgy érezték az emberek és a hatóságok is, hogy ezek egy család magánügyét képezik. Mi pedig, tisztelt Országgyűlés, liberálisok - és meggyőződésem, hogy nem csak liberálisok -, szocialisták és konzervatívok, azt gondoljuk, hogy az erőszak már nem magánügy, hanem az államnak fel kell lépnie az ártatlan emberek megvédése érdekében.
Éppen erre tekintettel nyújtottam be Vadai Ágnes szocialista képviselőtársammal együtt egy országgyűlési határozati javaslatot, amelynek a célja az volt, hogy egy nemzeti koncepciót vázoljunk föl annak érdekében, hogy az elkövetkező időkben a Magyar Országgyűlésnek, a magyar kormánynak milyen feladatokat kell megoldania annak érdekében, hogy hatékonyan tudjuk fölvenni a küzdelmet a családon belüli erőszakkal szemben.
(9.30)
Tisztelt Elnök Asszony! Ehhez a mai napirend előtti felszólaláshoz végül is az apropót az adta, hogy néhány napisajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy a kormány nem támogatja ezt a javaslatcsomagot. Én szeretném a napirend előtti felszólalás lehetőségét is felhasználni arra, hogy jelezzem, ezek a sajtóhíradások nem felelnek meg az igazságnak. Kétségtelen, hogy felmerültek szakmai ellentétek egy-egy kérdés megoldásának a mikéntje tekintetében, hogy egy példát mondjak: mi azt javasoltuk, hogy a családon belüli erőszakot a büntető törvénykönyv tartalmazza önálló bűncselekményként; az Igazságügyi Minisztériumban pedig azt mondták, hogy a mai bűncselekményi tényállások lehetővé teszik, hogy lefedjék azokat a bűncselekményeket, amelyeket mi családon belüli erőszakként képzeltünk el a büntető törvénykönyvben inkorporálni.
Tisztelt Országgyűlés! Tárgyaltunk a kormány képviselőivel, lényegében konszenzusra is jutottunk a szakmai vonatkozásokban, úgyhogy szeretném a tisztelt Országgyűlésnek is jelezni, hogy a korábban benyújtott határozati javaslatot, ha tetszik, átdolgozott formában, ezeknek a szakmai finomításoknak megfelelően, még egyszer benyújtjuk az Országgyűlésnek. A Szabad Demokraták Szövetsége számára rendkívül fontos, hogy ez a munka megkezdődjön; örülünk neki, hogy a Szocialista Párt ebben támogat bennünket. Meggyőződésünk, hogy a kormány egésze az elképzelésünk mögött fog állni. (Jelzésre:) És miután Ékes képviselőtársamtól hallom, hogy az MDF is támogatja, örömmel hallom, mert oda is vittem a javaslatot, akkor nem kaptam támogatást, de valóban azt szeretném és abban bízom, ha belátjuk, hogy ez pártokon felül álló téma, hogy az erőszaknak, az erőszakhullámnak gátat tudjunk vetni, akkor nagyon remélem, hogy mind a Magyar Demokrata Fórum, mind a Fidesz képviselőcsoportja is mögé fog állni, mert ebben, úgy érzem, valóban lépnünk kell.
Köszönöm, hogy meghallgattak, és köszönöm a jövőbeli támogatásukat ebben az ügyben. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me