DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY gyermek-, ifjúsági és sportminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Teljes mértékben egyetértek önnel: az európai uniós csatlakozás első számú nyertese a felnövekvő generáció és az ifjúság lesz. Ők élhetik majd át a maga teljességében az európai uniós polgárok életét. Bár rögtön tegyük hozzá: rájuk hárul majd az a feladat is, hogy végleg felzárkóztassák Magyarországot a legfejlettebb európai országokhoz, javítsák az ország versenyképességét és megszerezzék az ehhez szükséges versenyképes tudást. Minderre tekintettel a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium életében 2003 a gyermekek és az ifjúság éve lesz. Néhány adattal hadd támasszam alá ezt.
Az elmúlt évhez képest 50 százalékkal növeltük azokat a forrásokat, amelyekkel igyekszünk az uniós csatlakozásra irányuló felkészítést támogatni, a gyermek-, ifjúsági szervezetek, közösségek életét javítani. 17 pályázati csatornát nyitunk meg ebben az évben az ő számukra, és ebből 8 teljesen új. Ezek az új pályázatok összhangban állnak az ön által is említett európai uniós normákkal, a demokratikus részvétel, az önkéntesség, az ifjúságkutatás kérdéseivel, de összhangban állnak a Medgyessy-kormány programjában megfogalmazott prioritásokkal is.
Az új pályázati formák három szempontból tekinthetők át. Az első mindenféleképpen az európai uniós csatlakozás segítése, az erre történő felkészülés támogatása. Ezen belül elindítjuk az EUgródeszka elnevezésű programot, amely konferenciasorozatokkal, információadással segíti azt, hogy a felnövekvő korosztály minél több tudáshoz jusson az Európai Unió életét és működését tekintve. Ebbe a körbe tartozik a pályázati felkészítésre szánt támogatási összeg is, hiszen mindannyian tudjuk: az Ifjúság 2000-2006 programból nagyon komoly források nyerhetők el Magyarország számára. Az elmúlt évben 170 millió forintot tudtunk mozgósítani ezekből a pénzeszközökből. Ehhez azonban fel kell készíteni az ifjúsági szervezeteket, hogy jó pályázatokat tudjanak benyújtani.
Végül az európai uniós csatlakozáshoz tartozik az a pályázati forrás is, amellyel az ernyőszervezetek kialakulását igyekszünk támogatni. Valóban egyetértek önnel: az európai uniós képviseletünk záloga az, hogy egy egységes ernyőszervezet jöjjön létre, amely képes az ifjúság érdekeit, akár a kormánnyal szemben is érvényre juttatni.
A másik szempont, amely vezérelt minket az új pályázati források kiírásánál, az önkormányzati szintű gyermek- és ifjúsági munka kiemelt segítése. Segíteni szeretnénk az önkormányzatokat gyermek-, ifjúsági fórumok működtetésével. Szeretnénk a gyermek-, ifjúsági szervezeteknek infrastrukturális feltételeik javításához eszközöket biztosítani. Szeretnénk gyermekrendezvényeket és fesztiválokat támogatni. Hadd emeljem ki ebben a körben, hogy a határon túli magyar fiatalok számára is megnyitjuk ezeket a csatornákat, a korábbi normatív támogatás mellett új forrásokhoz is juthatnak.
Az EU-csatlakozásra 350 millió forintos támogatással számolunk, az európai uniós pénzeket is ide véve, az önkormányzati szintű támogatásoknál pedig mintegy 250 millió forinttal igyekszünk segíteni.
Végül a harmadik szempont, amely vezérelt minket az új pályázati források kiírásánál, az Európai Unióban is prioritásnak tekintett erőszakellenes, gyűlöletellenes, rasszizmusellenes programok elindítása a gyermek- és ifjúsági körben. Elindítjuk a Gyermekmosoly-programot. Végre forrásokat tudunk felszabadítani arra, hogy támogatni tudjuk a valódi értéket képviselő, minőségi, színvonalas, kulturált gyermek- és ifjúsági műsorok létrejöttét. Szeretnénk a médiát támogatni ezen a területen. Kértük az Országos Rádió és Televízió Testületet is, hogy az évente többmilliárdos támogatásból egy meghatározott részt különítsen el arra, hogy színvonalas produkciók szolgálják a gyermek- és ifjúsági közösségek életét. De ide kell sorolni az ifjúsági referensi hálózat továbbépítését, új, kistérségi ifjúsági referensek kialakítását, akik reményeink szerint központjává válhatnak egy-egy helyi társadalomban a gyermekek elleni erőszakellenes küzdelemben.
Folytatjuk természetesen a korábban megkezdett jó programokat is az ifjúsági házak terén, a gyermekjátszótér terén, a tematikus táboroztatás terén. Mindent elkövetünk tehát, hogy felkészült legyen a magyar ifjúság, és noha nem lesz szavazóképes jelentős részük, felkészülten várhatja majd a szavazást, véleményt nyilváníthat, és teljes jogú részese lehet reményeink szerint az európai uniós csatlakozásnak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me