PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Napirend előtti hozzászólásának utolsó részére hadd reagáljak először: az kicsit azért durva volt. És hogy mennyire durva volt, azt most szeretném bebizonyítani négy ponttal kapcsolatban.
A 2003. évi költségvetési törvény benyújtásánál már jeleztük, hogy az önkormányzatok számára több forrást fogunk biztosítani. Ezt a törvényt ön is láthatta, a tárgyalásán részt vehetett. Négy olyan pontot mondok el ebből, ami, azt gondolom, fontos. Aztán persze kicsit majd arról is beszélhetünk, hogy igen, amit ön mond, abban van némi igazság, hiszen vannak olyan önkormányzatok, ahol ez gondot okoz, de ennek a kezelésére is megvan a megfelelő mód.
Mi ez a négy forrás, ami többletet biztosít az önkormányzatok számára? Az egyik: a normatívákból több mint 250 milliárd forintot kapnak az önkormányzatok a költségvetési törvény elfogadását követően. Tehát ezzel a forrásbővüléssel egyszer számolhatnak. Ugyanígy számolhatnak az önkormányzatok a személyi jövedelemadó átengedett részének pluszbevételére: 5 százalékról 10 százalékra emeltük ezt föl. Ön is nagyon jól tudja, hogy ez az önkormányzatok számára milyen pluszbevételt jelent. A harmadik a gépjárműadó helyben maradó részének emelése, hiszen most 100 százalékig a települések rendelkeznek ezzel a bevétellel. A negyedik pedig az illetékbevételi szabályok módosítása. Eddig az állam az előző négy évben 90 százalékot vont el az önkormányzatoktól, ez az elvonás 50 százalékra csökkent, tehát ott is pluszbevétellel számolhatnak.
Nos, ez a négy forrás a költségvetési törvényben biztosítja az önkormányzatok számára azoknak a pluszfeladatoknak az ellátását, amiről ön is beszélt. Mik ezek a pluszfeladatok? Ezekből csak hármat szeretnék önnek mondani.
Mint gyakorló polgármester, bizonyára elég sokszor megélte már, hogy év elején, amikor a költségvetés elfogadása napirenden van az önkormányzatnál, igen komoly viták vannak a közalkalmazotti bérekkel kapcsolatban. Nos, az említett négy forrás ennek az igen komoly kérdésnek a rendezésére ebben az évben lehetőséget ad. Olyan mértékű, átlagosan 50 százalékos béremelésre ad lehetőséget a közszférában, ami az elmúlt tíz évben nem volt jellemző. Azt gondolom, egyetértünk abban, hogy ebben a szférában a bérek emelésére, az európai uniós átlaghoz való közelítésre igenis szükség volt, ezt meg kellett lépni.
Mindannyian tudjuk jól, hogy ennek következtében elindult egy visszavándorlás a közalkalmazotti szférába. Azok a tanárok, óvónénik, szociális munkások, nővérek, akik korábban máshol kerestek megélhetést, a szaktudásukat most szeretnék a tanult szakmájukban hasznosítani. Amikor az önkormányzatok pályázatokat írnak ki igazgatói állásra vagy különböző munkalehetőségre, akkor nagyon sokan jönnek vissza jól felkészült szakemberek, és nyújtanak segítséget az önkormányzatoknak.
Viszont kétségtelenül igaz az, amit ön mond. Az az egyensúlyi állapot egyelőre még nem állt helyre, hiszen ezek a bevételek a nagyobb városokban, nagyobb településeken nagyobb mértékben keletkeznek, és vannak olyan kistelepülések, ahol ezek a bevételek olyan mértékben nem jelennek meg, hogy ezzel az adott intézményben dolgozók bérét tudnák fedezni.
Ezért hoztuk létre azt a bérkiegészítő puffert vagy zsákot, amit úgy hívunk, hogy bérhiki. Ezt 3 milliárd forinttal indította el a költségvetés, pontosan abból a célból, hogy amikor kistelepülésen nem keletkezik annyi bevétel, akkor ebből az alapból lehessen pályázni az önkormányzatok számára. Nagyon jól tudjuk, hogy azok a bérhordozó normatívák, amelyekről ön beszélt, megoszlanak. Ezt a célt szolgálja ez a puffer, ez a kiegészítés.
Azt gondolom, hogy a négy pont, amit elmondtam, ami pluszbevétel, elég jól tükrözi és jól vállalhatóan erősíti meg azt a szlogent, amit ön itt mondott, a “több pénzt az önkormányzatoknak”, hiszen ebből a négy pontból több mint 300 milliárd forinttal többet kapnak az önkormányzatok.
Kétségtelenül igaz, hogy vannak persze új feladatok, mint ahogy ezt jeleztem, a közalkalmazottak bérének emelése, de azt gondolom, ön mint gyakorló polgármester nem vitatja, hogy erre a lépésre szükség volt, hiszen az eddigi visszajelzések azt erősítik, hogy ezt a módosítást és az önkormányzatok ilyen módon való megfinanszírozását az önkormányzatoknál dolgozó közalkalmazottak nagyon jó szívvel vették.
Bízom benne, hogy amikor az önkormányzatok elfogadták ebben az évben a költségvetésüket, és elindul az év működése, rövid időn belül azt érzékelhetik a szolgáltatásokat igénybe vevők, hogy jó minőségű szolgáltatást kapnak a közalkalmazottaktól, illetve az oktatási és kulturális intézményeknél. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me