DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Elsősorban néhány módosító indítványomhoz szeretnék néhány szót szólni, illetve kérni a támogatásukat. Azt gondolom, jól látszik az, hogy aki eddig megszólalt, az a fogalmakról beszélt, illetve, hogy e törvény hatálya mire terjed ki - és elsősorban fogalmi meghatározások vannak -, és szinte mindenki megemlítette, hogy bizony itt lehetett volna pontosítani, bizony, miniszter úr, néhány dolgot, hiszen a törvény ezekre terjed ki. Ha ezek nincsenek benne, akkor beszélhetünk arról, amit az előbb Pásztohy képviselő úr mondott, hogy méltányos, de mindenkinek más a méltányos, önnek is, képviselő úr, meg nekem is más a méltányos. Én azt gondolom, hogy a kerettörvény annyira ne legyen keret, hogy ne tudjuk megmondani, hogy mi mit jelent. Természetesen ilyen fogalmakkal is lehet operálni, hogy méltányos, megfelelő, csak én azt gondolom, hogy nem ez a mi feladatunk itt, hiszen azért talán mintha az EU-ban is előre meghatároznák ezeket az összegeket pontosan, és nem méltányosról beszélnének.
Ami a módosító indítványt illeti, a 3. pontban engem az zavar, hogy itt termelő, előállító, feldolgozó van, utána pedig a törvényben a későbbiekben már csak előállító van, az előállító szót használja. Azt hiszem, hogy azért a mezőgazdaságban azokat a fogalmakat kellene használni, ami természetes, márpedig a természetes a termelő talán és nem az előállító. Az előállító mintha máshol szerepelne. Ez sem lenne olyan nagy baj, de nem kell duplázni egyrészt, másrészt pedig akkor a fogalmak között meg kell határozni, ha már a feldolgozót egyébként meghatározzuk, hogy mi a feldolgozó; se a termelőt, se az előállítót viszont nem határozzuk meg. Miért tartották fontosnak, hogy meghatározzák a feldolgozót? - egyébként azt is pontatlanul, meg vagyok győződve.
A másik: ha elolvassák a 2. § 2. pontját, teljesen értelmetlen az a mondat egyébként, és önök így akarják hagyni, hát hagyják így, de akkor legalább kapcsolódó módosító indítvánnyal javítsanak rajta; mert ha felolvasom az eredeti mondatot: termékpálya - kettőspont - a piaci szereplők meghatározott termék alapanyag-előállításától a végtermék előállításáig terjedő kapcsolatrendszere. Se pont, se megszakítás, se betűzés; olvassák el, értelmetlen ez a mondat, ezt próbáltam egy kicsit értelmessé tenni egyébként úgy, hogy átfogalmaztam, nem volt rá fogadókész a tárca, lelkük rajta, de még egyszer mondom, ez a mondat, így, ahogy itt van, értelmetlen.
Aztán nem is értem egyébként azt, amit Tóth Sándor és Molnár Albert nyújtott be. Miért nem lehet ezt a módosító indítványt az előterjesztőknek támogatni? Kormánypárti oldalról jött, de nem is értem, mi nem is vettük figyelembe, ugye ott forgalmazó is volt, forgalomba hozó, hát akkor a forgalomba hozataláig terjed egyébként a termékpálya, nyugodtan figyelembe lehetett volna venni egyébként ezt a módosító indítványt. Talán nem véletlen, hogy a gazdasági bizottság ezt a módosító indítványt támogatta.
Aztán amit Glattfelder képviselőtársam benyújtott a 8. pontban, azt gondolom, teljesen jogos és logikus, ezt a törvényjavaslatot, ezt a törvényt majd olyan emberek olvassák és alkalmazzák, akiknek az életében ez fontos, tehát fontos lenne tudni azt, hogy piaci zavar alatt mit értünk. Majd kapnak egy elutasító határozatot, vagy éppen valaki egy támogatót, és piaci zavarra hivatkoznak, miközben nem lehet tudni, hogy e törvény vonatkozásában a piaci zavar alatt mit értünk. Lehet azt mondani, hogy ezt a megfogalmazást önök nem fogadják el, tisztelt miniszter úr, akkor át kell írni olyanra, ami önöknek tetszik, de az egyszerűen díjazható lenne, hogy van egy képviselő, aki bizony szeretné, ha a piaci zavar bent lenne, én azt gondolom, hogy ezt hiba úgy egy az egyben elutasítani, mint ahogy hiba az is, ami a 10. pontban szerepel, az előre meghirdetett ár.
Miért fáj az, hogy előre meghirdetett ár? Akkor van értelme, ha előre meghirdetett ár, egyébként mit érünk vele, ha nincs előre meghirdetve. Megint csak az EU-mintát lehet hozni, több évre előre meghirdetjük az intervenciós árat, meghirdetik az intervenciós árat; akkor miért nem tudjuk ezt előre meghirdetettnek nevezni? Még meg sem mondjuk, hogy ez mennyi, miniszter úr, egyszerűen azt mondjuk, hogy előre meghirdetett ár. Tehát én kormánypárti képviselőtársaim mellett érvelek, de azt gondolom, hogy szakmailag ennek helye van, vagy szakmailag bizony ennek bent kéne lenni.
Aztán amit Glattfelder képviselő úr mondott a méltányos jövedelemnél; lehet, hogy talán az zavarja önöket, de akkor ezt megint meg lehet mondani, hogy igazolt költségei, ugye, minden egyes termelőnél más és más lehet az igazolt költség. Azt gondolom, hogy akkor lehet kiválasztani mintagazdaságot, vagy olyan általános költséget venni és azokat megnövelni a jegybanki alapkamattal és az egy évre vetített 10 százalékos jövedelemmel, és akkor már megvan, hogy mi a méltányos jövedelem. Tehát nem kell feltétlenül azt a módosító indítványt elfogadni, ami itt szerepel, de akkor ez hívja már fel az önök figyelmét, miniszter úr, hogy valamit változtatni kellene, vagy valamit be kellene tűzni ilyen esetben a fogalmak közé.
Aztán, időm még engedi, a 15. pont - hadd mondjam -: a feldolgozó nem változtatja meg lényegesen a termék eredeti állapotát. Kovászos uborka, különböző savanyúság, ami akár hőkezelt is lehet, még külön adalékanyagot sem kell hozzáadni, egyszerű fagyasztás lehet, miniszter úr, nem változtatja meg. Miért volt ez olyan fontos, hogy lényegesen meg kell hogy változtassa? Nem! A termék eredeti állapotát megváltoztatja. Én azt gondolom, nem szükséges a lényeges. Természetesen egy kolbásznál, szaláminál, és sorolhatnám, olyan terméknél, ahol a disznóhoz semmi köze nincs már a terméknek, ott ezt mondhatjuk, de egyébként pedig a feldolgozásnak nem az a jellemzője, hogy lényegesen megváltoztatja. Egy jó beszélőképességű ügyvéd teljesen ki tudja ezt a dolgot forgatni e törvény alapján, mert hiszen azt mondja, hogy lényegesen nem változott meg, mondjuk, egy fagyasztott terméknek az állapota, és akkor ez nincs is feldolgozva.
Csak egy példa, de én azt gondolom, számtalant lehetne mondani. Nem támogatják önök, igazából nem értem, hogy miért.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me