GLATTFELDER BÉLA

Full text search

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Pásztohy András képviselő úrnak igaza van, valóban a holnapi nap folyamán fogunk egyeztetni a törvény néhány fontos kérdéséről, így például a termékpálya-bizottságok összeállításának kérdéséről is. Viszont mivel a szavazást megelőzően plenáris ülés már nem lesz, és így nem tudunk majd más fórumon beszámolni az adott kérdésben elfoglalt álláspontunkról, a megegyezés reményében a következőket szeretném mégiscsak elmondani.
Úgy ítéljük tehát meg, hogy a termékpálya-bizottságok összetételével kapcsolatos előterjesztés nem jó, a törvényjavaslatnak ez a része nem jó. A törvényjavaslat eleve azt tartalmazza, hogy a korábbi rendtartási bizottságok helyett felálló termékpálya-bizottságok lényegesen szűkebb körűek legyenek. Korábban gyakorlatilag mindenki ott lehetett az agrárpiaci rendtartási bizottságon, ott felszólalhatott, elmondhatta a véleményét. Ehhez képest a most előterjesztett törvényjavaslat azt tartalmazza, hogy a termékpálya-bizottságok nagyon szűk körűek legyenek, a Magyar Agrárkamarán, egy mezőgazdasági érdekképviseleten kívül, egy élelmiszer-ipari érdekképviseleten kívül és egy terméktanácson kívül az adott napirendi ponton mások nem vehetnek részt és nem is szólhatnak hozzá. Úgyhogy azt hiszem, ez a javaslat kicsit kevésbé demokratikus rendszert alakít ki, mint amilyen a korábbi volt, de talán hatékonyabb lesz. Ezeket az érveket szerintem érdemes megfontolni, hiszen figyelembe kell vennünk, hogy az Európai Unióban ez a bizottság lesz majd az, amelyik az Európai Unióval kapcsolatos ügyekben véleményezi a kormány álláspontját, és nyilvánvalóan segíti majd a kormány Magyarország érdekeit képviselő álláspontjának kialakítását.
Mindenképpen megfontolandó viszont, hogy helyes-e, ha csak egyetlenegy mezőgazdasági érdekképviselet vesz részt ebben a bizottságban, hiszen a magyar mezőgazdaság érdektagoltsága azért lényegesen erőteljesebb annál, semmint hogy egyetlenegy érdekképviselet valamennyi érdekcsoportot képviselni tudja. Jelesül arra gondolok, hogy Magyarországon a mezőgazdasági termelésnek közel 50-50 százalékát adják a különböző társas vállalkozások, illetve a családi, egyéni gazdálkodók, illetve a kisebb családi tulajdonban lévő kft.-k, bt.-k, kisebb szerveződések. Nyilvánvaló, hogy mind a ketten egyszerre nem lehetnek ott, hiszen mint ahogy a Hegylakóban, itt is csak egy maradhat, és így csak egy szervezet lesz, amelyik majd az adott termékpályán a mezőgazdaság egészének érdekeit fogja képviselni.
Azt hiszem, abban egyetértésre jutottunk, hogy ezt a kérdést közösen meg kell oldanunk, és valamilyen megoldást kell találnunk arra, hogy mind a főképp társas vállalkozókat képviselő érdekképviselet, főképp pedig a családi, egyéni gazdálkodókat képviselő legjelentősebb érdekképviselet ennek a bizottságnak a munkájában tagként részt vehessen.
Tudom, hogy vannak bizonyos félelmek a tekintetben, vajon helyes-e leírni azt, hogy főként családi és egyéni gazdálkodók érdekeit képviselő érdekképviseletünk is van, és van egy főként a társas vállalkozások érdekeit képviselő érdekképviseletünk is. Szerintem ne féljünk ettől, hiszen ezek a szervezetek a saját alapszabályukban is így fogalmaznak, és a saját tagságuk összetétele is így alakult - történelmi okokból, ahogy ezt mondták régebben. Ez persze nem jelenti azt, hogy az egyik érdekképviselet, amelyik főképp a társas vállalkozásokat képviseli, ne fogadna sorai közé és már ne fogadott volna eddig is a sorai közé egyéni gazdálkodókat és fordítva: az egyéni és családi gazdálkodókat képviselő érdekképviselet pedig ne fogadott volna a sorai közé társas vállalkozókat. Teszik ezt persze annál is inkább, merthogy vannak olyan társas vállalkozások, amelyek főként családi irányítás alatt állnak.
Kérem, hogy ebben a kérdésben próbáljunk közös javaslatot kidolgozni, mi nyitottak leszünk minden észrevételükre, ha ebbe az irányba mutat.
Hadd mondjam el, hogy persze így a társadalmi oldal ebben a bizottságban öt főre szaporodna, és így indokoltnak tartjuk - más benyújtott módosító javaslatoktól eltérően -, hogy a kormányoldal tagjainak a száma is öt főre nőjön, és így a bizottságban az egyensúly fenntartható legyen.
Szeretnék egy fontos technikai részletkérdésről beszélni. A törvényjavaslat azt mondja, hogy a miniszter abban az esetben, ha a terméktanács elismerésének korábbi feltételei már nem érvényesülnek, vagyis nem tudja azt betartani a terméktanács, akkor hatályon kívül helyezheti a terméktanács elismerését. Maga ez a törvény viszont hatályon kívül helyezi a terméktanácsok elismerésének rendjéről szóló FVM-rendeletet is. Ebből viszont az a probléma adódik, hogy ha valamely területen ne adj' isten a miniszter arra kényszerülne, hogy a meglévő terméktanács elismerését hatályon kívül helyezze, akkor nincs is mód arra, hogy új terméktanácsot alapítsanak, hiszen az erről szóló, ezt lehetővé tevő rendelet is hatályát veszíti. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Elnök úr, többet fogok beszélni. Lehetséges ez?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me