GLATTFELDER BÉLA

Full text search

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Úgy tűnik, Farkas Imre képviselő úr módosító javaslatával szelet vetett, és most vihart aratunk. Olyan furcsa helyzet állt elő, amikor a miniszter úrral értek egyet egy MSZP-s képviselő javaslatával szemben. Én is azt gondolom, hogy felesleges a módosító javaslata, mégpedig azért, mert ha elolvassa a törvényjavaslatot, akkor láthatja, hogy a törvényjavaslat szerint a miniszter azt csinál, amit akar, hiszen a törvényjavaslatban felsoroltakon kívül bármely más célra annyi támogatást ad, amennyi a költségvetésben van. Sőt, ha úri kedve úgy diktálja, akkor az itt hosszan, 34 pontban felsorolt piacszabályozási célokra egyetlenegy forintot sem ad, viszont a törvényjavaslatban foglalt egyéb, általa megállapított bármely más célra annyit ad, amennyit akar; tehát akár éppen a képviselő úr által javasolt beszállítói károk enyhítésére is.
Egyébként pedig, ha egyszer ilyen gond lesz, azt gondolom, akkor kell majd ilyen erélyesen lobbizni, ahogy ezt most a képviselő úr teszi. Egész biztos, hogy mi ebben támogatni fogjuk a képviselő urat, akár ilyen forrás tekintetében vagy más forrás tekintetében fogja a javaslatait előterjeszteni. Nyugodjon meg, a most előterjesztett módosító javaslat a beszállítói károk enyhítésére - meg általában az egész törvény - lehetőséget ad, és ha elég erősen fogja annak idején a minisztert pumpolni, akkor egész biztos, hogy meg is fogja tudni szerezni azt a pénzt.
Hadd mondjam meg, hogy korábban a rendtartási törvény nem tartalmazott ilyen lehetőséget, nem volt ilyen lehetőség, mégis valamikor 1999-ben vagy talán 2000-ben történt az, hogy ugyan valamilyen más jogi úton, csűrés-csavarás árán, de a polgári kormány a Mizo tönkremenetele, csődbe menetele miatt bajba került termelőket mégis megsegítette. Tehát még e nélkül a jogi felhatalmazás nélkül is, amit ön most javasol, van lehetőség, ha a kormány úgy áll hozzá, a beszállítók megsegítésére. (Dr. Németh Imre: Hitellel!)
Az persze nem lenne jó, ha a kormány minden esetben odaállna a termelők mögé, és ezzel levenné a terhet azoknak a válláról, akik végül is ezeket a szerencsétlen helyzeteket okozták. Gondoljanak bele, volt egy szentesi polgármester - talán országgyűlési képviselőjelölt is volt az MSZP színeiben -, őt a bíróság is elmarasztalta, vagy a céget, már nem is tudom pontosan, amelyben ő tevékenykedett, mert megvették (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a sertést a termelőktől, és nem fizették ki. Ilyen esetben, azt gondolom, az a helyes, amit a bíróság kimondott, hogy a cég és az illető, aki a bűnt elkövette, az fizesse meg a termelők kárát (Az elnök ismét csenget.), ne pedig az állami költségvetés.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me