KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Én először is a 13. számon benyújtott módosító javaslatomhoz szeretnék hozzászólni.
A törvény első részének II. fejezetében az Értelmező rendelkezések cím alatt a 13. pontban ez áll: az intervenciós felvásárlás az egyes termékpálya-szabályozásokban előre meghatározott módon történő állami felvásárlás. Az általam 13. számon benyújtott módosító javaslat szerint az intervenciós felvásárlás az egyes termékpálya-szabályozásokban előre meghatározott módon történő kötelező állami felvásárlás lenne.
Ezt az EU-s kiadványokkal összhangban, az alábbiak szerint indokoltam: az intervenciós beavatkozás túltermelés esetén az árakat stabilizálja, és biztosítja az árutulajdonosok számára a megfelelő jövedelemszintet. Az EU kötelezettséget vállal arra, hogy az intervenciós időszakon belül felajánlott, az Unió tagállamaiban megtermelt és felajánlható növények körébe tartozó, a minimális mennyiségi és minőségi előírásoknak megfelelő gabona teljes mennyiségét intervenciós áron bármely árutulajdonostól termelő, termelői beszerző és értékesítő szövetkezet, kereskedő és feldolgozó felvásárolja. A módosító javaslat ennek az uniós elvárásnak akar megfelelni.
A törvényjavaslat indoklásában ez áll - tehát az agrártörvény-javaslatban -: az európai uniós csatlakozásra történő felkészülés igényli egy új törvény megalkotását, ezzel megelőzve azon nem kívánt helyzet kialakulását, amely szerint az Európai Unióhoz történő csatlakozás pillanatában a sok tekintetben alapvetően az EU joganyagával ellentétes, jelenleg hatályos 1993. évi VI. törvény hatályon kívül helyezése következtében szabályozatlan maradna az agrárpiaci szabályozás számos területe, ami megnehezítené, egyes esetekben lehetetlenné tenné az EU szabályainak magyarországi alkalmazását. Ha a “kötelező” szót nem tesszük bele az intervenciós felvásárlási ár meghatározásába, akkor nem lesz összhangban az EU-s előírásokkal, pedig már az elavultnak minősített 1993-as törvény is - ha nem is az intervenciós áron, hanem garantált áron - kötelezettséget írt elő a felvásárlásra.
A javaslatommal összhangban van Molnár Albert és Tóth Sándor MSZP-s képviselők 30. számon benyújtott módosító javaslata - nem arról fogok beszélni, elnök úr, csak idézek onnan. A 8. § (1) bekezdésében eredetileg ez áll: a gazdálkodás kiszámíthatósága és a piac szereplőinek tájékoztatása érdekében a törvény hatálya alá tartozó termékekre irányár, intervenciós ár, felvásárlási ár, alapár és minimumár hirdethető - a meghirdetést, nagyon helyesen, ők is kötelezővé tennék. Szemben a mezőgazdasági bizottság kormánypárti képviselőivel, a gazdasági bizottság tagjai felismerték, hogy ha az EU-s elvárásokkal összhangba akarjuk hozni az agrárrendtartási törvényt, akkor szükség van ezekre a módosításokra. A régi, rossznak mondott törvényben a meghirdetés kötelező volt.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me