KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A 22., a 25. és a 28. számon benyújtott módosító javaslatomhoz szeretnék hozzászólni.
A 22. számon benyújtott módosító javaslatom a 4. § (4) bekezdés b) pontját érinti. A törvényjavaslat a bizottság szavazati joggal rendelkező tagjaként a Magyar Agrárkamarát említi, holott a magyar mezőgazdaság területén számos egyéb érdekképviselet is létezik, és a Magyar Agrárkamara nem fedi le teljes mértékben a magyar termelői oldalt. Javasoltam, hogy a Magyar Agrárkamara mellett szavazati joggal rendelkezzenek az érintett termelők érdekeit képviselő társadalmi szervezetek is. Gondolom, a szándékot nem kell különösen magyaráznom.
A 25. számon benyújtott módosító javaslatom a 4. § (10) bekezdés b) pontját érinti. Mint tudjuk, hogy az Európai Unió a sertés és a baromfi termékpályát könnyű piacszervezésű ágazatnak tekinti, ahol a termelők megfelelő jövedelemszintjét rendszeres beavatkozással nem kell biztosítani, azt a mindenkori kereslet és kínálat egymáshoz való viszonya határozza meg. Nálunk ennek a két ágazatnak, még egyszer mondom, meghatározó szerepe van. Ezért célszerű lenne ezeket egy külön termékpálya-bizottsághoz sorolni, ugyanis a nemzeti szabályozásokra vonatkozó átmeneti időszak alatt a bizottságoknak az ágazat jövedelmezőségét biztosító, az EU-tól eltérő plusztámogatásai fenntarthatóak, illetve hosszabb távon tervezett nemzeti támogatások körébe beilleszthetőek lesznek. Magának a törvényjavaslatnak is az V. fejezetében az egyes termékpályák szabályozása cím alatt a 23. §-ban a vágósertés és a baromfi - gondolom, nem véletlenül - külön bekezdésben található.
A 28. számon benyújtott módosító javaslatom a 6. § (1) bekezdés 35. pontját érinti. A törvényjavaslat ezen részében tételes felsorolást találunk arra nézve, hogy milyen eszközök vehetők igénybe a piacszabályozási folyamatokban. A felsorolás elég kimerítő, 34 pontban van összefoglalva, ezért a módosító javaslat azt célozza, hogy az utolsó pontban megjelölt szabályozási eszköz ne szerepeljen a felsorolásban, hiszen adott esetben magába foglalja az összes, előzetesen felsorolt piacszabályozási eszközöket is. Mivel nem jelöli meg konkrétan, hogy a miniszter milyen egyéb szabályozási eszközök bevezetésével élhet, bizonytalanságot teremt. Ezért a módosítás az utolsó pont elhagyását javasolja.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me