KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A 40. pontban beadott módosító javaslatomhoz szeretnék hozzászólni. A benyújtott módosító javaslatom a 21. §-t érinti.
A benyújtott törvényjavaslat 21. §-a az intervenciós felvásárlás esetében csak a búzát és a kukoricát említi, holott az Unióban intervencióra felajánlható gabonanövények a búza, a durumbúza, az árpa, a rozs, a kukorica és a cirok. Az általános vitában már említettem, hogy az FVM által kiadott, “Gazdálkodj okosan az Európai Unióban” - itt van ez a kiadvány (Felmutatja.) - című ismertető anyag érdekes módon tartalmazza is ezeket. A termelő, kereskedő, tulajdonos felajánlhatja búzáját, durumbúzáját, árpát, rozst, kukoricát és cirokkészleteit felvásárlásra november 1-jétől következő év május 31-éig. A minimális felajánlható mennyiség 80 tonna.
Akkor egy példát hoztam fel az árpára. Jelenleg a tőzsdei ár 20 ezer forint alatt van. Ha valaki most árpát vásárol fel aratás után nagy tételben, és a felvásárolt mennyiség után még pályázatot is ad be tárolási és hitelkamat-támogatásra is, hogy költségeit csökkentse, akkor mindössze nyolc hónap után 106,89 euróért, 32 százalékos haszonnal - szemben a múltkor említett 25 százalékkal - biztosan értékesítheti felvásárolt árpáját. Ugyanis “a csatlakozás talán egyik legfontosabb hozadéka, hogy a magyar gazdálkodók a csatlakozás első napjától teljes joggal részt vehetnek a közös agrárpolitika piaci rendtartásainak működésében”. Ha nem az EU-s intervenciós árat és az intervencióra felajánlható gabonanövények körét alkalmazzuk 2003-ban, az nagy visszaélésekre ad lehetőséget.
Mint ahogy már említettem, az intervenciós felvásárlás az EU-ban szektorsemleges, azaz bármely gabonatulajdonos, termelő, termelői beszerző és értékesítő szövetkezet, kereskedő és feldolgozó felajánlhatja gabonáját. (Dr. Németh Imre: Nyolcvan tonna felett!) A gazdasági bizottság tagjai megértették - szemben a mezőgazdasági bizottság kormánypárti tagjaival -, hogy a 2003 őszén vetésre kerülő növények betakarítására várhatóan már az EU-s csatlakozás után kerül sor.
Az intervenciós ár az EU-ban vonatkozik az árpára és a rozsra is, melyet a jelenlegi törvényjavaslat 8. §-ának (2) bekezdése értelmében az adott termékpálya gazdasági évének kezdete előtt legalább 90 nappal meg kell hirdetni, az őszi árpa esetében idén június végén. Érdekes módon a tájékoztatóban is szereplő gabonanövényeket maga a törvényjavaslat nem akarja tudomásul venni.
(21.10)
Még egyszer kérdezem: miért maradt ki a törvényjavaslatból a durumbúza, a rozs, az árpa és a cirok?
Szeretném egyben megköszönni a gazdasági bizottság tagjainak a támogató javaslatát, úgy érzem, hogy ez a bizottság megértette, hogy lényegében miről van szó.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me