PÁSZTOHY ANDRÁS

Full text search

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Csak néhány mondatot szeretnék mondani. Úgy érzékelem, hogy az elmúlt 13-14 év minden strukturális, tulajdoni, termelési, értékesítési problémáját ezen az egyetlen nyomorúságos törvényen akarjuk számon kérni. Látni kell, hogy a malomipar 40 vagy 50 százalékos kihasználtsággal működik, a konzerviparban hasonló a helyzet, elszakadt a termelői érdekeltség a feldolgozótól, mert a privatizáció során a kilencvenes évek elején más irányba mentek a dolgok. Most van egy elég versenyképtelen és nehézségekkel küszködő agrártermelői struktúra, van egy külföldi tőkével részben működő malomipar, gabonakereskedelem s a többi, és a kormány felelősségével és törvényekkel valahogy megpróbáljuk összerendezni a dolgokat. Nagyon helyes, hogy mindenki a maga szakmai felkészültsége, tapasztalata alapján próbálja jobbítani a törvényt, de az az érzésem, mint a mezőgazdasági termelésben dolgozónak lassan - Kékkői képviselőtársamra nézek, gondolom, hasonló korúak vagyunk - két-három évtizede, mintha ezen a törvényen akarnánk mindent számon kérni, ami az elmúlt másfél évtizedben az átalakulás során probléma volt.
Szerintem azt a kérdést, hogy a malomipar 40 százaléka nincs kihasználva, tehát túlkapacitások vannak, kétségkívül kezelni kell, csakúgy, mint a lisztügyet, de nem biztos, hogy ezt a malomipar kérdéskörében. A sertéspiacnak is vannak zavarai, a vágóhidak állapota, kapacitása szintén - nem merném mondani, hogy hány százalékban - hasonló problémákat vet fel. De mi ragaszkodunk hozzá, mert ez van az asztalon, hogy ezzel oldjuk meg, ugyanakkor a költségvetési korlátok megvannak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Még egyszer hangsúlyozom, ez egy kerettörvény, jobbítsuk holnap, amennyire jobbítani tudjuk. Az tény, hogy olyan elemeket is tartalmaz a törvény, amelyek az Európai Unió agrárpiac-szabályozásában már régóta működnek. Tanuljunk bele ebbe a szabályozási rendszerbe, és azokat az elemeket próbáljuk begyakorolni, amikkel nekünk ott is foglalkoznunk kell.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me