TÓTH SÁNDOR

Full text search

TÓTH SÁNDOR
TÓTH SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. A vita első szakaszában az ajánlás 5. és 10. pontjához szeretnék hozzászólni. Az 5. pontban a fogalommeghatározások között a termékpálya fogalmáról van szó. A javaslat szerint a piaci szereplők kapcsolatrendszere meghatározott termék, alapanyag előállításától a végtermék előállításáig terjed. Mi úgy ítéljük meg, hogy ebbe a pontosítás miatt is mindenképpen szükséges beleépíteni a forgalomba hozatalát, tehát hogy azok a szereplők is bekerüljenek ebbe a körbe mint fogalommeghatározásba, hogy később ez ne okozhasson zavart, hiszen a terméktanácsnak tagjai a feldolgozó, forgalmazó és viszonteladó szervezetek is. Ez a javaslatunk elfogadásra került, illetve az ajánlás szerint a mezőgazdasági bizottság, a gazdasági bizottság és az előterjesztő képviselője egyaránt támogatja a 14. pontot. Tehát úgy érzem, hogy következetesek akkor leszünk, ha az 5. pontban szereplő módosító javaslat a termék forgalomba hozataláig terjedő kapcsolatrendszert is beveszi ebbe a törvénybe.
A másik pont, amit Kékkői Zoltán képviselőtársam is említett, az intervenciós felvásárlási ár fogalomkörébe tartozó dolog, ahol az egyes termékpálya-szabályozásokban a termelők vonatkozásában részükre méltányos jövedelmet biztosító ár, amelyet ha a piaci ár elér, és a külön jogszabályban meghatározott feltételek teljesülnek, az állami felvásárlás megindul. Itt a pontatlanságok abból eredhetnek, hogy mi a méltányos jövedelmet biztosító. Az országban teljesen eltérő mezőgazdasági adottságokkal rendelkező termelők vannak, és teljesen más körülmények között gazdálkodnak. Míg az egyik területen egy kialakult piaci ár egy termelőnek hoz jövedelmet, ugyanaz az ár a másik termelőnek egyáltalán jövedelmet se hoz, hanem csak veszteséget állíthat elő. Tehát az ilyen megfogalmazásokat mindenképpen kerülni kellene.
Elfogadjuk azt, hogy a méltányos jövedelmet minden termelőnek általában, egy adott termelési szinten biztosítani kell, de előre tudni kell, hogy melyik az az ár, amelyikről mi úgy gondoljuk, hogy az méltányos jövedelmet biztosít. És akkor innentől kezdve a termelő felelőssége az, hogy azon az áron ő képes-e piaci körülmények között jövedelmet termelni, vagy az adott termékpályából lépjen ki, és próbáljon egy másik növény-, állatfajta vagy állati termék feldolgozásával foglalkozni.
A gazdasági bizottság ezt a módosító javaslatot támogatta. Én kérem a képviselőtársaimat is, hogy a végszavazás alkalmával majd támogatni szíveskedjenek.
Köszönöm a szót.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me