TÓTH SÁNDOR

Full text search

TÓTH SÁNDOR
TÓTH SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Először a 18. pont alatt szereplő ajánláshoz szeretnék szólni. Itt mindenképpen arról van szó, hogy az új törvénytervezet nagyon helyesen termékpálya-bizottságokat hoz létre, amelyeknek meghatározza a tagjait, akik most már nemcsak javaslattételi joggal, hanem szavazatképesen vesznek részt a bizottság munkájában, és felsorolja a bizottság feladatait, melynek működéséről a miniszter jogszabályban rendelkezik. Ebben igen sok mindenre kitér, tehát a piaci információs rendszer által biztosított információk alapján a piaci helyzet értékelésére, termelési statisztikák elemzésére, mérlegkészítésre, előrejelzésre, javaslattétel jogszabályok megállapítására, a termékpálya-szabályozás hatásainak az értékelésére, az Unióhoz való csatlakozás felkészülési feladataiból, illetve a tagsági viszonyból eredő döntés-előkészítés operatív egyeztetésére.
Megítélésünk szerint mindenképpen kimaradt az, ami a termékpálya-szabályozás talán egyik leglényegesebb eleme, s a javaslat 9. pontjában nagyon helyesen utal is rá, hogy az adott évre, termőterületre, mennyiségre, minőségre vonatkozó kvóta a termékpálya-szabályozás keretében kerül meghatározásra. Tehát mindenképpen indokolt, hogy itt egy f) ponttal kiegészítsük ezt a szabályozást, hogy a bizottság feladatai közé tartozzon e szabályozás részleteinek a kidolgozása, illetve a kvóta kialakítása. Egy ilyen értelmű módosító javaslatot terjesztettünk be, amihez már egy kapcsolódó módosító javaslat is bent van, tehát nem ilyen keményen gondoljuk megfogalmazni, hogy részleteinek a kidolgozása és kvóta megállapítása, hanem javaslattétel erre. Mindenképpen szeretnénk, hogy ez a bizottság feladatai között meghatározásra kerüljön, mert egyébként féllábú az egész.
A termékpálya-szabályozásnak talán az egyik leglényegesebb eleme, hogy a rendelkezésre álló információk alapján próbáljon javaslatot meghatározni a kvótákra, hiszen az Európai Unióban ezek a kvóták rendkívül jól működnek, és az uniós tárgyalások lezárása után azért Magyarország kvótákkal rendelkezik. Ennek a kvótának a felosztására, megosztására ennek a bizottságnak mindenképpen javaslattételi joggal kell rendelkeznie, én kérem ezt mérlegelni.
A javaslat 30. pontjában, amit itt már majdnem minden képviselőtársammal feszegettünk, ez a laza szabályozás, hogy mit kell meghirdetni és mit lehet meghirdetni, és mi az az ár, ami méltányos jövedelmet biztosít, ezt járjuk itt körül. Úgy érzem, hogy ez a rendtartás akkor lesz hatásos és akkor fog működni, ha tényleg olyan információkat ad a termelőknek, ami eligazodást nyújt egy előre meghirdetett áron keresztül, hogy ő azon a termékpályán tud-e eredményesen gazdálkodni, tud-e eredményes gazdálkodást folytatni. Ha meghirdetünk egy 2300 forintos étkezési gabona minőségi felvásárlási árat, akkor a termelő nagyon jól fogja érzékelni, hogy nekem adott termőkörzetben ehhez ennyi műtrágya kell, ilyen talajmunkát kell végezzek, ilyen növényvédő szer kell, ennyibe kerül nekem a betakarítás az adott körzetben, figyelembe véve a kialakult szolgáltatási árakat, és tudom, hogy én körülbelül milyen termésátlagot tudok elérni. Ebből ő ki tudja számolni azt, ha pontos információja van, hogy ő ennek a növénynek a termesztésével foglalkozzon, vagy térjen át egy kisebb befektetést igénylő növénykultúrára, amiben viszont tud nyereséget produkálni.
De ehhez mindenképpen szükséges az, hogy legyenek meghirdetve azok az irányárak, ami eligazítást tud nyújtani a termelőnek ebben, nem csak úgy, hogy ez csak hirdethető, csak így lebegtetjük, hogy meghirdetjük, de majd csak valamikor. Tehát nagyon szeretném, ami a termelőknek már régóta vágya, hogy biztos piaci információkkal legyenek ellátva a várható piaci árak tekintetében, és ez a javaslat ezt a célt szolgálná.
(20.20)
A gazdasági bizottság tehát ezt a módosító javaslatot támogatja. Kérem képviselőtársaimat is, hogy mérlegeljék ennek a szükségességét, és támogassák ezt a javaslatot.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me