TÓTH SÁNDOR

Full text search

TÓTH SÁNDOR
TÓTH SÁNDOR (MSZP): Pásztohy András képviselőtársam már említette, hogy egyes ágazatok túlkapacitásokkal rendelkeznek. Én ezért tartanám fontosnak - és még egyszer hivatkoznék a 35. pont alatt benyújtott módosító javaslatunkra -, hogy egyes termékpályák vonatkozásában célszerű lenne megfontolni a kötelező tagság előírásának a lehetőségét. Nemcsak a malomiparban vannak túlkapacitások, hanem általában az élelmiszer-feldolgozó iparban, például a baromfiiparban. A baromfiiparnak is nagyon sokat jelentene egy belső szabályozás, mert nem jellemző az, hogy a feldolgozók a heti piacról vásárolnak, hanem itt meghatározott körök, meghatározott termelői csoportok vannak, amelyek ezt a tevékenységet iparszerűen űzik, nemcsak a baromfi, a csirke, a pulyka, hanem a víziszárnyasok vonatkozásában is.
(21.00)
Évről évre halljuk azt, hogy a libamáj, a kacsamáj körül milyen problémák merülnek fel. A libamájexportunk egyébként is kvótához kötött és kötelezően szabályozott; ha ezt most nem írjuk elő terméktanácsi tagsághoz kötötten, hogy ki mennyi terméket állíthat elő, bizony-bizony ez óriási zavarokat okoz. Lásd, most is ebben a helyzetben vagyunk: a fagyasztott májat gyakorlatilag nem lehet eladni, az előhűtött májra pedig nagyon szigorú kvóták érvényesülnek, és jellemzően mindig túltermelés van. Túltermelés van azért, mert ciklikusan állnak hozzá a termelőink is ehhez a pályához, jellemzően akkor termelnek, amikor szinte csak egy ventilátor működtetésével az ólakban tudnak termelni; amikor télen fűteni kell meg nagyobb takarmányigény van, akkor bizony visszaállnak a termeltetéssel, és ez is problémát okoz.
Úgy érzem, hogy egy ilyen kötelező vagy szigorúbb szabályozással ezek az egyenetlenségek kiküszöbölhetők lennének, főleg, ha a terméktanács is megalkotna olyan szabályozási módot, hogy bizonyos időszakban eltérő árakat és eltérő támogatásokat tudna a saját termelőinek meghatározni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me