KARSAI PÉTER

Full text search

KARSAI PÉTER
KARSAI PÉTER (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Most, amikor az előttünk fekvő H/2414. számú javaslatról döntünk, a NATO február 16-ai határozatának megfelelően, elengedhetetlenül szükséges, hogy a Magyar Demokrata Fórum álláspontját ismételten leszögezzük az iraki válság ügyében is.
Közismert, hogy a célban egyetértünk: a tömegpusztító fegyverek és a terrorizmus elleni következetes fellépésben, ugyanakkor a következetes fellépéshez csak az ENSZ Biztonsági Tanácsán keresztül vezethet a megfontoltabb és a körültekintőbb út. Ezért is tartjuk idő előttinek a nyolc európai kormányfő, köztük a magyar miniszterelnök közös állásfoglalását. Az állásfoglalás azért idő előtti és a következményeiben kérdéses, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülése előtt született. Az idő előtti állásfoglalások kiüríthetik az erre a feladatra létrehozott nemzetközi intézményeket, következésképpen utat nyithatnak a nyers erőfölénnyel való fenyegetésnek, mint ahogy azt mostanában megtapasztaljuk.
Ezért kértük a kormányt, hogy körültekintőbben járjon el, szorgalmazza a háborút elkerülő politikai, diplomáciai, nemzetközi jogi megoldást Irak ügyében, azért is, mert ez felel meg az európai uniós tagállamok meghatározó, véleményformáló köreinek is. (Folyamatos zaj.) Azaz nem aláírásgyűjtésre, kinyilatkoztatásokra, címkézésre van szükség, hanem jól előkészített, a nemzetközi jog alapján és a nemzetközi intézmények keretében meghozott, felelős döntésekre, úgy is, mint az Európai Unió, a NATO, az ENSZ keretében meghozott döntésekre.
A fenti elvek alapján ezért is fogadta a Magyar Demokrata Fórum az Egyesült Államok Taszárra vonatkozó kérését kellő távolságtartással, és ugyancsak a fenti elvek mellőzésével engedélyezte a kormány irakiak kiképzését Taszáron, nem kis riadalmat és ellenérzést keltve a magyar társadalom döntő többségében.
De aki a-t mond, mondjon b-t is, azaz ha az előbb a nemzetközi intézmények keretében vállalt kötelezettségekre hivatkoztam, akkor a Magyar Demokrata Fórum nem tehet mást, mint hogy a NATO védelmi tervező bizottságának február 16-ai döntésére és kérésére igennel szavaz, azért, mert számunkra és az ország számára is a NATO bizalmi és védelmi szövetség. Bizalmi abban a tekintetben, hogy a jelentős döntés csak Törökország védelmére vonatkozik, és nem előlegezi meg a NATO bármilyen jövőbeni katonai műveleteit és a NATO vagy az ENSZ jövőbeni döntéseit, ahogy ezt a NATO védelmi tervező bizottsága 2003. február 16-ai döntésében olvashatjuk.
Továbbá nincs okunk arra sem, hogy kétségbe vonjuk, a Törökországba telepítendő eszközök csak és kizárólag a washingtoni egyezmény 4. cikke alapján kerülnek alkalmazásra. Ha ezt vonnánk kétségbe, úgy a NATO védelmi jellegét, azaz a lényegét kérdőjeleznénk meg - ezt mi nem tesszük.
Végezetül: amikor 1999-ben NATO-taggá váltunk, nemcsak a tagsággal járó előnyöket, hanem a kötelezettségeket is vállaltuk. Ezért most mi, magyar demokraták a kötelezettség szerint döntünk.
Mindazon kevesek figyelmét megköszönöm, akik megtiszteltek a figyelmükkel. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me