KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Nagy figyelemmel hallgattam Németh Zsolt hozzászólását, már csak azért is, mert ketten írtuk alá ezt a bizonyos módosító indítványt, amiről kérdezték, hogy aláírtam-e úgy, hogy Fidesz-Magyar Polgári Párt fejléccel van a papír, és én azt gondolom, nem az a lényeg, hogy kinek a megnevezése, milyen frakciómegnevezés van rajta, hanem az, hogy mit tartalmaz és mit eredményez.
Szeretném remélni, hogy lesz még rá alkalom, hogy Németh Zsolt aláír egy szocialista párti fejléces papírt is a honvédelem ügyében (Zaj.), azon egyszerű oknál fogva, mert azt gondolom, ez az a kérdés, amiben nekünk tényleg konszenzusra kell jutni. Ha ugyanis bármelyik NATO-tagország vagy más érintett ország megakadályozná, hogy az észak-atlanti szerződés 4. cikkelye alapján Törökország védelmi képességének javítása érdekében a szükséges lépések megtörténjenek, a NATO-alapszerződésben megfogalmazott kölcsönös garancia üres fogalommá válna, azaz a szövetség hitelessége forogna kockán.
Éppen ezért azt gondolom, hogy érdemes volt ezen a héten három négypárti egyeztetést tartani, érdemes volt több bizottsági ülést is tartani, és itt nem arról van szó, hogy a Fidesz meggyőzte a szocialista és szabad demokrata frakciót vagy a kormányt ezekről a változtatásokról, hanem arról van szó, hogy a kormány úgy gondolja, pontosan annak érdekében, hogy a szövetség hitelességét magyar részről is alátámasszuk és megerősítsük, el kell menni a legvégsőkig.
Ha erről a kérdésről beszélünk, akkor nagyon fontos néhány esetben visszaforgatni a történéseket. Ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország is kerülhet hasonló helyzetbe, mint Törökország. Milyen reakciót váltana ki a magyar közvéleményben, amennyiben egyik szövetségesünk késleltetné a számunkra elemi fontosságú katonai szállítmányok célba juttatását, és ezáltal veszélyeztetné hazánk biztonságát? Ugyanis pontosan ez a lényege a NATO-nak, hogy szövetségben egymás segítésén kell fáradozni, és jelen esetben Törökország volt az, amely úgy ítélte meg, hogy bár erős és felkészült hadsereggel rendelkezik, jó technikai ellátottsággal, mégis a kialakult helyzetben igényli, hogy a NATO nyújtson támogatást ahhoz, hogy védelmi képességeiket megerősítsék.
Ez nagyon komoly kérés, és első alkalommal fordult elő a NATO több évtizedes, több mint öt évtizedes történetében, hogy ilyen kérés kielégítésre is talált. Én tehát azt gondolom, hogy azok a NATO-tagországok, amelyek ennek az úgynevezett védelmi tervező bizottságnak a tagjai - jelen esetben 18-an -, nagyon alaposan áttekintették, hogy milyen igényt kell kielégíteni, milyen eszközöket milyen feladatra kell adni Törökország számára.
Nagyon világosan kirajzolódott, hogy három olyan terület van, amelyben Törökország kéri a segítséget, és jogos, hogy megkapja. Az első: úgynevezett AWACS felderítő repülőgépek és az azt támogató logisztika védelmi célú megelőző telepítésére kerül sor Törökországban. Természetesen ezeknek az eszközöknek egy része légi úton kerül a helyszínre, a többi része pedig szárazföldi szállítással. A második kérés, amelynek kielégítésében a harctéri rakétavédelmi eszközök tagországok általi törökországi telepítéséhez nyújtott NATO-támogatásról van szó, illetve elhárító Patriot-rakéták bevonására, ami a NATO integrált és kiterjesztett légvédelmi rendszerébe kapcsolódik. A harmadik pedig: szövetségesek által biztosított vegyi és biológiai védelmi képességek törökországi felépítéséhez nyújtott támogatás.
Azt gondolom tehát, tudomásul kell vennünk, hogy a NATO-ban érdekérvényesítésünk lehetőségeit és megítélésünket szövetségeseink körében jelentősen befolyásolja, korlátozza vagy növeli a szervezet közös céljaihoz való hozzájárulásunk. Ez a ma - reményeink szerint rövid időn belül - elfogadásra kerülő, kormányzat által benyújtott parlamenti határozati javaslat pontosan a magyar megítélésről is szól, ahhoz járul hozzá, hogy a szövetség jelenlegi másik 18 tagországa és a felvétel előtt álló további tagországok, esedékes tagországok világosan lássák: Magyarország elkötelezett a szövetség érdekei mellett, és Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy Törökország védelmi képességének szükséges javítása megvalósuljon, ezért hozzájárul a légi és szárazföldi szállítások lebonyolításához.
A kettőnk által aláírt módosító javaslat tulajdonképpen egyheti tárgyalásra teszi rá a pontot abban az értelemben, hogy a kormányzat a határozat elfogadása mellett kiállt, következetesen kiállt, a Fidesz pedig a mai lépésével lehetővé tette, hogy a parlament ezt a szükséges arányban, kétharmados arányban elfogadja.
Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy helyreállt a konszenzus a szövetségesek között, és a NATO egységesen lép fel az egyik tagországa, Törökország és annak polgári lakossága védelmében. Amennyiben nem akarjuk, hogy Magyarország törje meg az újbóli egyetértést, cselekednünk kell. Azt gondolom, nem akarjuk, hogy Magyarország törje meg ezt az egyetértést, és kérem tisztelt képviselőtársaimat egyrészt a szocialista frakció, másrészt a magam nevében, hogy a most tárgyalt vagy tárgyalás alatt levő parlamenti határozatot szíveskedjenek elfogadni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me