NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sajnálatosnak tartom, hogy az SZDSZ képviselője ezt az alkalmat is inkább arra használta, hogy provokálja a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőit. (Taps a Fidesz padsoraiból.) Megértem, hogy fáj neki: a kormány belátta, hogy nem tud kitérni a Fidesz érvei elől. (Derültség az MSZP padsoraiból.) Fáj neki, hogy nem tudja az elkövetkezendő hónapokban az országon belül és a nemzetközi porondon gyalázni a Fidesz-Magyar Polgári Pártot azzal, hogy NATO-ellenes, mert sajnálatos módon egy érvvel kevesebb marad neki.
Felróni azt, tisztelt képviselő úr, a Fidesznek, hogy egy-két óra alatt nem képes döntést hozni háború és béke kérdésében (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Úgy van!), majd erről frakciónyilatkozatokat kiadni mind az SZDSZ, mind az MSZP részéről, ez érthetetlen. Nem az fenyegeti az ország nemzetközi megítélését, aki megfontolja - nem 24 óra alatt, egy napon belül, még rövidebb időn belül is - a háború és béke kérdését; az fenyegeti az ország tekintélyét, aki adott esetben nem tud a parlamentben egy kérdésre válaszolni a tekintetben, hogy milyen helikopterek és milyen repülők cirkálnak Magyarországon. (Taps és közbeszólások a Fidesz padsoraiból: Úgy van!) Ez fenyegeti Magyarország tekintélyét.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Egy hete előttünk feküdt egy indokló rész, és előttünk feküdt egy rendelkező rész. Kuncze Gábor az égvilágon semmi különbséget nem fedezett fel az egy hete előttünk fekvő javaslat és a mostani között, ezért szeretnék néhány példát az emlékezetébe idézni. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Most sem!) Ugyanis a mostani szöveg és az egy héttel ezelőtti szöveg köszönő viszonyban nincs egymással.
Hadd hívjam fel a figyelmét arra, egy hete az indokló részben az szerepelt, hogy a NATO-felhatalmazásban foglalt három védelmi területen túlmenően, kétoldalú alapon, tetszőleges katonai eszközök áthaladhatnak Magyarország területén. Ez lehetőséget biztosított volna adott esetben a kormányzatnak arra, hogy a tíz nappal ezelőtt megérkezett amerikai felkérésnek is, ennek az országgyűlési határozatnak az örve alatt, eleget tegyen.
De emlékeztetnék arra is, hogy a pénteki négypárti tárgyaláson is ezzel érvelt a Szocialista Párt, hogy a három védelmi területen túlmutató, kétoldalú megállapodások számára is lehetővé kívánják tenni a Magyarországon keresztüli tranzitot, ezért nem tudják a Fidesz módosító javaslatát elfogadni.
A múlt kedden a Fidesz parlamenti frakciója egy hosszú vita után két döntést hozott. Az egyik döntés úgy hangzik, hogy normaszöveggé kell tenni a NATO-felhatalmazást, ugyanis csak így kerülhető el, hogy a kormányzat kibúvót találjon - az országgyűlési határozatot felhasználva - egy nemkívánatos tranzit engedélyezése számára. Másodszor pedig azt a döntést hozta, hogy nemzetközi felhatalmazás nélkül a Fidesz nem fog hozzájárulni semmilyen katonai szerepvállaláshoz - ez a későbbiekre vonatkozóan határozott állásfoglalása a Fidesz-Magyar Polgári Pártnak.
Ezt a véleményt tükrözi az önök előtt fekvő módosító javaslat, hadd hívjam fel erre a figyelmüket. Ez a következőképpen hangzik: tekintettel arra, hogy az 1. számú mellékletben a NATO-határozat teljes szövege olvasható, úgy tehető normaszöveggé a NATO-határozat, hogyha a rendelkező rész hivatkozik erre a határozatra - ezt még a ma délelőtti változat sem tartalmazta, tisztelt Kuncze Gábor. A módosító javaslat tartalma: az 1. számú mellékletben foglalt missziók szerinti csapatok, eszközök és berendezések kizárólagos átszállítása céljából tesszük lehetővé Magyarország területének, légterének a használatát. Ez garanciát jelent arra, hogy Törökország védelméhez járul hozzá Magyarország; garanciát jelent arra, hogy kizárólag három védelmi területen járulunk hozzá a tranzithoz; és garanciát jelent arra, hogy az iraki háborútól élesen elválasszuk a Törökországnak nyújtott támogatást.
Örülünk annak, hogy hagyta a kormány, hogy rákényszerítsük őket erre a döntésre. Ha a kormány ezt nem hagyja, ez valóban nem lett volna lehetséges. Amennyiben támogatják a módosító javaslatunkat, mi is támogatni fogjuk az országgyűlési határozati javaslatot. Ez Magyarország érdeke, ez Törökország érdeke, de bízunk benne, hogy ez a béke ügyének az érdeke is.
(18.30)
Egy hete pont így döntött a Fidesz parlamenti frakciója; örülünk annak, hogy ez most a parlament által országgyűlési határozat formáját fogja ölteni.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me