PÁSZTOHY ANDRÁS

Full text search

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdaság szereplői, a gazdálkodók, a termelők tisztában vannak azzal, hogy nekik is sokat kell tenni annak érdekében, hogy méltó versenytársai legyenek az uniós gazdáknak a csatlakozást követően. Ugyanakkor joggal várják el, hogy mindezt a kormány is figyelembe vegye, és segítse őket a felkészülésben. Ez annál is fontosabb, mivel jól tudjuk, hogy az elmúlt években a versenyképességhez szükséges gépek, technológiák bővítése tekintetében nem sok történt a támogatások területén.
A mezőgazdaságra inkább a tőkekivonás volt a jellemző, mint a fejlesztés. A gazdák elsősorban jövedelemhiánnyal küszködtek, így alig gondolhattak beruházásra, fejlesztésre, különösen az utolsó négy esztendőben. Ismeretes, hogy a 2003. évi költségvetés mintegy 30 százalék bővülést tartalmaz a fejlesztések terén, a SAPARD is biztosít erre forrásokat, talán még a nemzeti fejlesztési terv is. Ám sok még a bizonytalanság, és számos hamis információ is napvilágot látott, ezért kérem a tisztelt miniszter urat, hogy erősítse meg:
A 2003-as géptámogatások mennyiben szolgálják a gazdálkodók versenyképességének javítását? Az úgynevezett SAPARD-program milyen mértékű támogatást biztosít? A nemzeti fejlesztési terv milyen forrásokat tesz lehetővé a gazdálkodók beruházásainak fejlesztéséhez? Egyáltalán, milyen módon tudnak hozzájutni a gazdálkodók a gépek, a technológiák fejlesztéséhez, netalántán a hitelekhez, milyen kamattámogatás jár, és mi a szerepe a megyei intézményrendszer keretében a falugazdászoknak, a kamaráknak és a köztestületeknek?
Várom tisztelt válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me