CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Az idősebb korosztályhoz tartozó munkanélküliek és a roma kisebbséghez tartozó személyek foglalkoztatási nehézségeinek áthidalása érdekében a minisztériumban már készül az a miniszteri rendelet, amely az érintettek munkaerő-piaci helyzetének javítását célozza.
A 45 év felettiek foglalkoztatásának az egyik fő akadályozó tényezője a munkavégzéshez szükséges szakismeretek hiánya, ezért a munkaerő-piaci képzések fokozottabb támogatásával kívánjuk ezeket a feszültségeket enyhíteni. Az elhelyezkedésüket a foglalkoztatási költségek nagyobb mértékű és hosszabb időre szóló átvállalásával segítjük. A versenyszféra és a közhasznú foglalkoztatás területén egyaránt lehetőséget kívánunk biztosítani arra, hogy akár két évig is foglalkoztassák az idősebb munkavállalókat a Munkaerő-piaci Alapból nyújtott támogatással.
A közelmúltban fogadta el a kormány a felnőttképzés normatív támogatásáról szóló rendeletet is. A roma munkavállalókat elsősorban a szakképzettség megszerzéséhez szükséges felzárkóztató képzésekben kívánjuk kiemelten támogatni, és a jelenlegi lehetőségeket meghaladó mértékben segítjük majd a közhasznú munkavégzésbe történő bevonásukat is.
Az érintett társadalmi csoportok foglalkoztatását munkaerő-piaci programok keretében is támogatjuk. Jelenleg folyik a nők munkaerő-piaci reintegrációja, PHARE-támogatással megvalósuló program, többek között Borsod megyében is, amelynek az egyik kiemelt célja: komplex szolgáltatások szervezése a 40 év feletti nők képzésére és munkába állítására.
Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány közreműködésével induló programok is kiemelt célcsoportnak tekintik a 45 év feletti nőket és romákat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében különösen fontosnak tartjuk a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci esélyeinek növelését, ezért a megyei munkaügyi központ számos programot indított - ha lesz módom, akkor a következő egy percben erről még szólnék. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me