DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Urak! Olyan kérdésről folyik a vita, amely a rendszerváltás óta valamennyi kormány számára komoly problémát jelentett, és amely jelenség ellen valamilyen módon valamennyi korábbi kormány megkísérelt fellépni, és nemcsak az eddigi kormányok, hanem általában a mindenkori ellenzéki frakciók is éltek különböző kezdeményezésekkel. Hogy csak az előző ciklusra gondoljak, akkor a Szabad Demokraták Szövetsége is benyújtott egy törvényjavaslatot a kormányzati szintű korrupció visszaszorítása céljából, illetve a Magyar Szocialista Párt a demokráciacsomag részeként is már a közpénzek felhasználásának nyilvánosságát kívánta szabályozni.
Ebbe a sorba illeszkedik az a terület is, amelyről több ízben szólt ma Ékes József képviselőtársunk, a különböző összeférhetetlenségi szabályoknak a megalkotása, hiszen '94-98 között szigorodtak jelentős mértékben az országgyűlési képviselőkkel kapcsolatos összeférhetetlenségi szabályok, míg '98-2002 között pedig az önkormányzati képviselők összeférhetetlenségét szabályozta nagy közmegegyezéssel az előző parlament.
Azzal már nem értek egyet, hogy amikor a közpénzek felhasználásának átláthatóságát tűzzük ki célként, akkor itt a legfontosabb eszköz az összeférhetetlenségi szabályoknak a még tovább szigorítása lenne, ráadásul nem is adna mindenre választ, amiről Ékes képviselő úr is beszélt, illetve amiről tegnap többen szóltak a Házban. Ugyanis vannak olyan határok, amelyeket meggyőződésem szerint egy összeférhetetlenségi törvényben nem léphetünk át. Tehát például a családtagoknak van egy olyan köre, ameddig már biztos nem juthatnak el az összeférhetetlenségi szabályok, és sajnos a békesség kedvéért úgy fogalmazok, hogy az elmúlt 12-13 évben sok mindent láttunk, hogy mit lehetett megtenni és mit nem.
Jóval fontosabbnak tartom azt, hogy minél transzparensebb, minél átláthatóbb legyen a közpénzek felhasználása. Ez a törvényjavaslat elsősorban ezt a célt szolgálja, és hogy a közpénzek felhasználása ne álljon meg addig, amíg egy költségvetési szerv maga költi el azt a közpénzt, hanem igenis mehessen tovább, és ha egy állami vállalat költi el a közpénzeket, akkor is kelljen lefolytatni közbeszerzési eljárást, hogy az Állami Számvevőszék tovább vizsgálhasson. Egyetértek egyébként az aggályokkal, de azt hiszem, hogy az államtitkár úr erre választ adott.
(12.50)
Ezek mind olyan fontos kérdések, amelyeket szabályozni kell, ezeket egyébként az előző ciklusban mi már szerettük volna, ha a parlament szabályozza, akkor nem volt erre meg a lehetőség, ezért én nagyon jónak tartom, hogy ez a törvényjavaslat megszületett. De azt látnunk kell, hogy egy-egy törvénnyel a korrupció minden problémáját nem tudjuk megoldani. Itt biztos mindig fogunk találkozni olyan új jelenségekkel, amelyeknek a felszámolása közös felelősségünk lesz, és valószínű, hogy ha ezt a törvényt elfogadjuk, ez segít valamit a helyzeten, de akik vissza akarnak élni a törvények kisebb-nagyobb hibáival, akik látják, hogy a közpénzekből meg lehet szerezni magáncélokra tisztességtelenül részeket, összegeket, egész biztos, hogy ki fognak találni új módszereket, és ez valóban a világon mindenhol így van.
De amire én szeretném felhívni a figyelmet és egy konkrét példát hozni: még az előző ciklusban részt vettünk egy beszélgetésen olasz és szlovén parlamenti képviselőkkel, illetve olasz szenátorokkal, a korrupció és a szervezett bűnözés volt a téma. Az olasz képviselőknek, akiknek aztán igazán van tapasztalatuk ezen a területen, az első kérdésük az volt, hogy mit teszünk azért, hogy például a sztrádaépítéseknél megvalósuljon a közpénzek felhasználásának a nyilvánossága, hogy a szervezett bűnözés ne ott tudja tisztára mosni a pénzét, és azt hiszem, például ezen a területen lehet, hogy nem mindenben a legtökéletesebb válasz, illetve minden apró kérdésre nem ad választ ez a törvény, de hogy az utóbbi években a legfontosabb lépés ezen a területen, az nekem meggyőződésem. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me